Utorak, 24.12.2013.


Hajduk Europi prijavio odnos Dinama i Lokomotive

Vodstvo Hajduka je sve o transferima i prodajama između Dinama i Lokomotive sažeo u pismo udruženju europskih klubova i UEFA-i...

Iako je za plaće igrača u 2012. godini potrošila više od 5 milijuna kuna, Lokomotiva nije izdvojila niti lipe za 15 igrača Dinama koji su tijekom prošle godine bili na posudbi u klubu sa Kajzerice.

Proizlazi to iz financijskog izvješća NK Lokomotive, tj. popisa zaposlenika sa njihovim primanjima koje ima u posjedu portala Zagrebancija.com. Naime, za niti jednog igrača Dinama na posudbi u Lokomotivi ne stoji da mu se duguje zadnja plaća za prosinac koja igračima Lokomotive dospijeva 15. siječnja iduće godine.

Gube od Dinama, ali uzimaju bodove Hajduku, Rijeci i dr. Je li narušena regularnost HNL?

Prema ovim podacima dakle, ne samo da je iz Dinama upumpano više od 35 milijuna kuna kroz četiri transfera trojice igrača, što je Zagrebancija.com otkrila u ponedjeljak, nego je Dinamo Lokomotivu pomagao i kroz plaće svojih igrača.
Možda je i stoga razumljivo kako je Lokomotiva, u kojem je tada igralo nekoliko igrača modrih upravo u 2012. godini pretrpjela dva najveća poraza od Dinama, kluba koji je tim igračima isplaćivao plaću. Podsjetimo, prvo je u ožujku rezultat bio 6:0 za Dinamo, a zatim i 3:1 u rujnu iste godine.

Hajduk traži zabranu posuđivanja igrača u istom nogometnom rangu

Svi ovi podaci ozbiljno narušavaju regularnost prve Hrvatske nogometne lige, pogotovo ako se uzme u obzir da je Lokomotiva u zadnjih četiri godine izgubila svih osam utakmica od Dinama, a redovno oduzimala bodove glavnim Dinamovim protivnicima u borbi za naslov prvaka.

Upravo na to se prije nekoliko tjedana požalio i HNK Hajduk koji je preko svog predsjednika Marina Brbića poslao dopis međunarodnom udruženju klubova (ECA - European Club Associatian). Zanimljivo, u izvršnom odboru tog udruženja sjedi i Zoran Mamić, sada već trener Dinama.

U tom dopisu, kojeg u posjedu ima portal Zagrebancija.com, Hajduk je zatražio da se donese odluka da se u HNL-u više ne mogu posuđivati igrači između klubova u istom rangu natjecanja.

Odnos Dinama i Lokomotive Hajduk prijavljuje i Platiniju i UEFA-i

Hajduk je zatražio da se donese odluka da se u HNL-u više ne mogu posuđivati igrači između klubova u istom rangu natjecanja
- Na sastanku Udruženja europskih klubova u Pragu jedna od točaka dnevnog reda bilo je i pitanje dozvoljenog broja posuđenih igrača u jednom natjecanju istog ranga između dva kluba. To smo iskoristili kao činjenicu da ukažemo kako je u HNS-u na snazi neprihvatljivo pravilo da se igrači mogu stalno posuđivati, što obilato koriste Dinamo i Lokomotiva - ispričao nam je naš sugovornik iz NO Hajduka.

Potvrdio nam je kako Hajduk isti dopis planira do kraja godine poslati i u UEFA-u, na samog predsjednika Michel Platinija.

A u tom dopisu u Hajduku su izvukli podatke kako je u zadnjih pet sezona Lokomotiva u deset utakmica svaki puta izgubila od Dinama. Naglasili su kako je upravo u posljednjoj utakmici u devet od 11 igrača Lokomotive povezano između NK Lokomotive i NK Dinama.

Više od pola sastava igrača povezano između Lokomotive i Dinama

Također, iz Službenog glasnika HNS-a u Hajduku su izvukli i u Europu poslali tabelarni prikaz iz kojeg je vidljivo kako je u sezoni 2009./2010. čak 69.57% bilo povezano između Lokomotive i Dinama. Sezonu poslije (2010./2011.) 63,3% posto igrača bilo je povezano između ta dva kluba, a u iduće dvije sezone, 2011./2012. i 2012./2103., 55,56% i 57,69%.

Osim igrača u Hajduku su detaljno obrazložili i odnos trenera između Dinama i Lokomotive, pogotovo Krunoslava Jurčića i Ante Čačića.

"Važno je naglasiti kako Lokomotiva u pet sezona koliko je u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi nije imala niti jednog igrača u rosteru osim iz Dinama. Svi transferi igrača iz Lokomotive rađeni su isključivo prema Dinamu. Iz svih navedenih razloga, jasno je kako neograničeni broj igrača na posudbi utječe na regularnog ovog natjecanja", stoji na kraju dopisa Hajduka, potpisanog od predsjednika kluba Brbića, koji su još jednom naglasili da traže promjenu sustava posudbe igrača.

ODNOSI IGRAČA LOKOMOTIVE I DINAMA:
69.57% - igrača bilo je 2009/10 povezano između Lokomotive i Dinama
63,3% - igrača bilo je 2010/11 povezano između Lokomotive i Dinama
55,56% - igrača bilo je 2011/12 povezano između Lokomotive i Dinama
57,69% - igrača bilo je 2012/13 povezano između Lokomotive i Dinama

Preuzeto sa zagrebancija.com