Srijeda, 27.11.2013.


Belounis na slobodi nakon dvije godine

Francuski nogometaš Zahir Belounis (33) konačno je dobio dozvolu za napuštanje Katara, nakon birokracijske borbe koja je trajala dvije godine...

"Zahvaljujem ljudima na svemu. Slobodan sam zahvaljujući vašoj sjajnoj potpori za ljudska prava", poručio je Belounis posredstvom bratova (Mahdi Belounis) Twitter-profila.

Belounisov dolazak s njegovom suprugom i dvoje djece na aerodrom Charles de Gaulle očekuje se u petak.

Belouinis s obitelji iz Katara dosad nije mogao. Po katarskom zakonu strani radnik prebiva u zemlji pod zaštitom sponzora, u Francuzovu slučaju njegova kluba s kojim još ima važeći dvogodišnji ugovor. Bez sponzorova odobrenja nema izlaska iz zemlje. Nema, međutim, za Belounisa niti plaće, i to već čitavih 28 mjeseci, a klub Katarske vojske, s kojim ima ugovor koji bi mu trebao jamčiti 5000 eura mjesečne plaće, nedavno mu je oduzeo službeni automobil i prestao mu plaćati stanarinu. Preživljavao od isključivo od novca koji su mu iz Francuske slali prijatelji i rodbina.

"Mislim da viza nije odobrena slučajno, dan nakon što je FIFPro (Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša) saopćio da će doći po njega. Ali ne smijemo zaboraviti da su i drugi nogometaši zarobljeni u Kataru", dodao je Mahdi Belounis.