Utorak, 29.10.2013.


S 29 golova u 32 utakmice postao meta najbogatijih klubove malezijske lige

Nedavnim povratkom u rodni grad Karlo Primorac zaključio je jednogodišnju ugovornu obvezu s malezijskim Sime Darbyjom iz Kuala Lumpura.

Za toga 29-godišnjeg Osječanina to je samo prva u nizu sezona u toj azijskoj zemlji kamo se vraća krajem sljedećeg mjeseca. Tada će, naime, početi pripreme za novi natjecateljski ciklus koji počinje prvih dana sljedeće godine. Nekadašnji napadač Osijeka, Dinama, Karlovca i Istre 1961, neće, izvjesno, braniti boje dosadašnjeg kluba za čiji je proboj iz druge u elitnu ligu Malezije zaslužan s 29 postignutih pogodaka u 32 nastupa.

Ostaje u Kuala Lumpuru

- Čelnici kluba zadovoljni su mojim učinkom, ali kako sam skrenuo pozornost na sebe tada imam mogućnosti prijeći u jače pa i bogatije sredine, premda ni dosadašnjim aranžmanom nisam bio nezadovoljan. Prirodno je, međutim, težiti višem i boljem. Gdje ću nastaviti karijeru znat ću za tjedan ili dva. Izvjesno je da iz višemilijunskog Kuala Lumpura neću otići, jer je tamo, doista, središte svih malezijskih zbivanja pa tako i nogometa - kratko je opisao Karlo aktualni status kojeg nije mogao riješiti u domovini pa je sreću morao potražiti na drugom kraju svijeta.

Karijeru je počeo u Osijeku gdje je prošao sve mlađe selekcije i nastavio zapaženo igrati za seniore. Ozljede su mu usporile daljni napredak na koje su se nadovezali nesporazumi s tadašnjim čelništvom, te je rastanak bio neizbježan. Put ga je potom vodio u Karlovac, Istru i zagrebački Dinamo, nakon čega je inozemni iskorak bio logičan slijed. U međuvremenu mu je, iz nepoznatih razloga, nekoliko atraktivnih transfera propalo, te je nastavio potragu sporednim putovima. Tih se, međutim, vremena ne sjeća s gorčinom:

- Nisam iz Osijeka otišao na primjeren način, ali sam i nadalje njegov veliki navijač te mu želim sve najbolje, posebice u njegovim teškim vremenima. Optimist sam i vjerujem da će se pronaći izlaz iz sadašnje situacije, jer to klub i grad zaslužuju, a sa svoje strane pomoći ću mu koliko god budem mogao. O Klubu sam pričao i malezijskim potencijalnim ulagačima.

Daleki istok ispred Švicarske

Primorac je podsjetio kako je prije odlaska u Maleziju imao atraktivnu ponudu iz Švicarske.
- Razmišljao sam dugoročno te se odlučio za Daleki istok i iz sadašnjeg iskustva nisam pogriješio. Uvidio sam koliko je teško načiniti bilo kakav inozemni transfer u golemoj konkurenciji koja vlada. Počeci su bili iznimno teški, ali sam se uz tadašnjeg suigrača Gorana Peraka lakše aklimatizirao te prebrodio teško životno razdoblje. Perak nije imao sreće ostati, jer ga je ozljeda leđa nakon šest mjeseci prisilila na povratak kući. Ostao sam i nastavio zabijati te si tako izgradio ime koje će, vjerujem, još četiri do pet sezona biti uspješno u Maleziji - optimističan je Primorac koji je za kraj usporedio našu i malezijsku ligu.

- Malezijci grabe krupnim koracima naprijed. Angažiraju sve bolje strance, no ne vjerujem da će ikad, dostići razinu hrvatskih nogometaša. Mi smo, jednostavno, darovitiji od njih. Oni su borbeni, okretni i brzi, ali tajne naše kreacije teško će upiti, jer se mi s takvim genima rađamo - zaključio je Primorac godišnjicu boravka na azijskom kontinentu dodajući da je u Maleziji posvećen isključivo nogometnom terenu, a što potpisane obveze tamo podrazumijevaju...

Preuzeto s glas-slavonije.hr