Srijeda, 06.11.2013.


U usporedbi sa Srbima hrvatske tribine su uspavanka za djecu

Ne jenjavaju navijački sukobi u Srbiji ni nakon susreta Crvene zvezde i Partizana kada je u 55. minuti došlo do prekida zato što je na nekoliko mjesta gorjela južna tribina, a uoči utakmice došlo je do međusobnih obračuna navijača nakon kojih je jedan navijač prevezen u bolnicu u komi.

U ponedjeljak navečer u beogradskom naselju Železnik propucan je Alen Kostić, jedan od vođa Partizanove navijačke skupine South family, podskupine Zabranjenih, koja je sa skupinom Alcatraz u otvorenom sukobu zbog prevlasti na Partizanovu jugu. Napad povezuju upravo sa sukobom Partizanovih navijačkih frakcija, ali ne isključuju mogućnost ni nastavak sukoba Delija i Grobara. No najgore u Beogradu navodno tek slijedi ovaj vikend. U beogradskom naselju Vračar igra se susret između Crvene zvezde i Rada, a navijačke skupine u tom naselju dogovorile su međusobni obračun.

- Ovaj obračun sigurno će donijeti žrtve, a policija ga može spriječiti samo nadljudskim naporima - rekao je za dnevnik Kurir dobar poznavatelj srpske navijačke scene.

Ovaj vikend najavljuje se pravi “četveroboj”. Osim Delija te pripadnika Radove navijačke skupine United force, poznate po neonacističkim stavovima, u sukobe će se uključiti i obje zaraćene frakcije Grobara. Da je pravi rat na pomolu vidjelo se i uoči “večitog derbija”. Policija je osim klasičnih “navijačkih rekvizita”, poput noževa, baseball palica ili baklji, zaplijenila i čekiće, sjekire, metalnu kuku ili mesarsku sataru... Prve žrtve su već pale. Prije desetak dana ubijeni su Vladimir Živković, pripadnik Zabranjenih, i Vladimir Lukić iz Odreda 18, najradikalnije skupine Radovih navijača. Kada gledamo što se zbiva kod istočnih susjeda, hrvatska navijačka scena je u pitanju sukoba pravi “fetus”. Hrvatski helsinški odbor nakon svakog kola u okviru programa “Izravne prevencije navijačkog nasilja” prati i bilježi svaki navodni iskrivljeni događaj. U usporedbi sa Srbijom nasilja tu nema ni u korijenu. Uvrede na račun Zdravka Mamića, HNS-a ili suparničkih navijača, koje HHO bilježi doslovce u minuti susreta u kojoj su uzvikivani, prava su “uspavanka za djecu” u usporedbi s onim što se događa na srpskim tribinama. No, za UEFA-u smo i dalje “svi mi isti”. Zar je doista uzvik “cigan” jednako loš kao skinuti nekomu glavu. Na primjer mesarskom satarom!

Preuzeto sa glas-slavonije.hr