Utorak, 15.10.2013.


Preminuo Bruno Metsu, nacionalni heroj Senegala

U noći s ponedjeljak na utorak preminuo je umirovljeni francuski nogometni stručnjak Bruno Metsu (59), bivši izbornik reprezentacije Sengala koju je vodio do četvrtfinala Svjetskog prvenstva...

Nakon duge borbe s čak tri vrste raka Metsu je u utorak ipak izgubio bitku života u 60. godini. Bivši igrač Valenciennesa i Lillea ostat će najviše zapamćen po svojoj izborničkoj ulozi na klupi afričke reprezentacije Senegala, koju je na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Koreji odveo u četvrtfinale. Senegal je u 1. kolu natjecanja po skupinima pobijedio branitelja naslova Francusku s 1:0, nakon čega je predsjednik Senegala proglasio državni praznik, da bi izgubio od Turske u borbi za polufinale zlatnim pogotkom Ilhana Mansiza.

Iste je godine Metsu odveo Senegal i do finala Afričkog kupa nacija, u kojem je nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca poražen od Kameruna (2:3).

Nakon Afrike Metsu je 2002. godine preselio na Bliski istok gdje je radio kao trener Al Aina, Al-Gharafa i Al-Ittihada, prije nego li je postao izbornik Ujedninjenih Arapskih Emirata i Katara. Prošlu je godinu proveo na klupi Al Wasla, na kojoj je naslijedio Diega Armanda Maradonu, s koje se povukao kako bi započeo životnu bitku.

Posljednje mjesece svog života Metsu je proveo u Dunkerqueu s ostatkom svoje obitelji...