Utorak, 15.10.2013.


Sto godina borbe za 9.15 metara

Pravilo o minimalnoj udaljenosti kod izvođenja slobodnih udaraca ove godine slavi stoti rođendan.

Godine 1913. u Engleskoj je dotadašnja razdaljina, pravilnikom regulirana na osam jardi, pomaknuta na deset. Rečeno metričnim sustavom, na točno 9.15 metara.

Već stotinu godina napadačka momčad pri izvođenju slobodnih udaraca, barem onih u suparničkoj polovini terena, nastoji doći u priliku ugroziti suparnički gol. Obrambena se momčad, razumije se, pokušava obraniti. U prvoj fazi to gotovo uvijek znači smanjivanje propisane razdaljine kretanjem živog zida prema naprijed.

U Južnoj Americi riješili su taj problem ima već pet godina. Televizijski producent i nekadašnji amaterski nogometaš Pablo Silva, kojem se jednom suparnički živi zid primaknuo na svega pet metara, izumio je aerosolni sprej 2008. godine. Ubrzo se njegov proizvod počeo koristiti diljem kontinenta u raznim natjecanjima.

S obzirom na svoj kemijski sastav, trag koji sprej ostavi u potpunosti nestaje odnosno ishlapljuje nakon 45 sekundi, maksimalno nakon dvije minute.

Unatoč uspješnoj primjeni u Južnoj Americi, u Europi nije zaživio. S njegovim se uvođenjem, primjerice, prvi nisu složili njemački suci. Prvo i osnovno, nespretan je za nošenje.

Međunarodna nogometna federacija svjedeno se sve više približava uvođenju spreja u vlastita natjecanja. Prvi put primijenjen je na Svjetskom prvenstvu za nogometaše do 20 godina u Turskoj ovog ljeta.