Ponedjeljak, 13.01.2014.


Lov na SP: Mandžukić i Olić jedini 100% sigurni

Mario Mandžukić i Ivica Olić nemaju izborniku što dokazivati, moraju se samo nadati da će početak priprema za svjetsku smotru krajem svibnja dočekati zdravi. Za preostala tri mjesta bore se još barem osmorica: Eduardo, Rebić, Benko, Jelavić, Petrić, Kalinić, Livaja, Santini...

Nikica Jelavić napustio je »Everton« i postao novi igrač »Hull Cityja«, Mladen Petrić napustio je »West Ham« i postao novi igrač »Panathinaikosa«. Jelavić je kultni Liverpool, grad The Beatlesa, zamijenio industrijskom zonom Yorkshirea, Petrić se teška srca rastao od Londona i putevima supruzinih korijena skrasio u Ateni.

Brazil - Hrvatska: 1,26 4,75 7,00 (LIVE)


U nekim drugim okolnostima dvojica napadača, koji su u različitim razdobljima bili stožerni hrvatski reprezentativci, nikad ne bi mijenjali sredine. Zov Brazila je, međutim, bio jači. Jelavićevim i Petrićevim transferom među hrvatskim napadačima je službeno počela nemilosrdna borba za mjesta na Kovačevom popisu putnika za svjetsko prvenstvo. Neka igre počnu. Mjesta će vrlo vjerojatno biti samo za petoricu. A konkurenata je barem devet.

Mandžo i Ola

Dvojica su sigurni. Mario Mandžukić i Ivica Olić nemaju izborniku što dokazivati, moraju se samo nadati da će početak priprema za svjetsku smotru krajem svibnja dočekati zdravi. Olić je pritom još u povoljnijem položaju s obzirom na činjenicu da Mandžukić nema pravo nastupa u prvoj utakmici protiv Brazila.

Obojica ne moraju strahovati za status u svojim klubovima, Mandžukić barem do ljeta ostaje igrač »Bayerna«, Olić je jedan od najvažnijih igrača »Wolfsburga«. U Mandžukićevu slučaju eventualno se može pojaviti problem psihološke stabilnosti uslijed činjenice da je klub već potpisao ugovor s napadačem istoga profila, Robertom Lewandowskim.

Poznavajući, međutim, Mandžukićev karakter, Kovač zaista ne mora strepjeti hoće li najbolji hrvatski napadač u dobroj formi dočekati svjetsku smotru. U najužu konkurenciju valja svrstati i Eduarda da Silvu, koji će vrlo vjerojatno vrhunac karijere doživjeti nastupom za »svoju Hrvatsku u svom Brazilu«, ali neće spaviti mirno uslijed činjenice da je odavno izgubio status prvotimca u »Šahtaru«.

Unatoč tome, Eduardo ne misli napuštati Donjeck prije isteka ugovora u lipnju. Uostalom, još uvijek vrlo solidno koristi »mršavu« minutažu. Eduardo u prvenstvu postiže pogodak svakih 140, a u kupu svakih 30 minuta.

Odnedavno su, ionako visoke, narasle akcije Ante Rebića koji je počeo igrati i postizati pogotke za »Fiorentinu«. Budući da je riječ o polivalentnom igraču napadačkih sklonosti, koji je oduševljavao Kovača nastupima u mladoj reprezentaciji, Rebića također valja smatrati jednim od sigurnih putnika.

Niko Kovač ozbiljno računa i na najboljega strijelca Prve HNL, Leona Benka. Izbornik »kockastih« dao mu je do znanja koliko ga cijeni onoga trenutka kad ga je uvrstio među odabrane igrače kojima se ukazala prilika u dvjema utkmicama protiv Islanda izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Benko je pritom u prvoj utakmici dobio priliku u posljednjim minutama dok je istodobno Jelavić s puno dužim reprezentativnim stažom odgledao utakmicu s tribina. To istodobno govori o Benkovim izgledima i izbornikovoj dosljednosti. Uostalom, Kovač zaista nije imao izbora, Benkove ovosezonske brojke su zaista impresivne.

Povlaštenih na popisu sigurno neće biti. To su očito shvatili i Jelavić i Petrić kada su pod svaku cijenu željeli pronaći klub gdje će igrati. Petrićev hendikep predstavlja činjenica da je »Panathinaikos« daleko od najboljih dana i da je u tvrdoj grčkoj ligi teško napraviti osjetniji golgeterski bljesak.

Santinijeve brojke

Koliko god njihovi izgledi bili mali, legitimnim kandidatima za odlazak u Brazil još uvijek se smatraju Nikola Kalinić i Marko Livaja. Kalinić je još uvijek član »Dnjipra« u kojemu već odavno nema status prvoga napadača zbog čega intenzivno razmišlja o odlasku.

Kovačevim dolaskom značajno je pao njegov reprezentativni rejting, za povratak »kockastima« morao bi se dogoditi »salto mortale« u njegovoj karijeri. Marko Livaja je nedavno izgladio nesuglasice s izbornikom, što ne znači da će se to odraziti na njegov reprezentativni status.

Trener »Atalante« Federico Pastorello mu očito ne vjeruje dovoljno, u suprotnom ga ne bi nudio »Fiorentini«, »Cataniji«... Popis potencijalnih putnika u Brazil valja zaključiti s Ivanom Santinijem, kojega svi nepravedno zaobilaze zanemarujući odličnu jesen u »Kortrijku«. Santinijevu količinu pogodaka (13) nepravedno je zanemariti, kao i njegov status u klubu. Bude li Kovač dosljedan, u obzir će uzeti i Santinijeve brojke.

» MARIO MANDŽUKIĆ
Klub: Bayern
Nastupi: 29
Pogoci: 14
Asistencije: 4
Minutaža: 1975
100%

» IVICA OLIĆ
Klub: Wolfsburg
Nastupi: 23
Pogoci: 8
Asistencije: 1
Minutaža: 1762
100%

» EDUARDO DA SILVA
Klub: Šahtar
Nastupi: 19
Golovi: 4
Asistencije: –
Minutaža: 854
70%

» ANTE REBIĆ
Klub: Fiorentina/Split
Nastupi: 13
Golovi: 3
Asistencije: 2
Minutaža: 640
70%

» LEON BENKO
Klub: Rijeka
Nastupi: 32
Golovi: 23
Asistencije: 6
Minutaža: 2488
55%

» NIKICA JELAVIĆ
Klub: Everton/Hull City
Nastupi: 12
Golovi: 2
Asistencije: 2
Minutaža: 523
50%

» MLADEN PETRIĆ
Klub: West Ham/Panathinaikos
Nastupi: 4
Golovi: –
Asistencije: –
Minutaža: 113
30%

» IVAN SANTINI
Klub: Kortrijk
Nastupi: 22
Golovi: 13
Asistencije: 2
Minutaža: 1857
8%

» MARKO LIVAJA
Klub: Atalanta
Nastupi: 15
Golovi: 4
Asistencije: –
Minutaža: 686
5%

» NIKOLA KALINIĆ
Klub: Dnjipro
Nastupi: 18
Golovi: 6
Asistencije: 2
Minutaža: 832
5%

Preuzeto sa novilist.hr