Subota, 11.01.2014.


Jugović: U 2014. želim zdravlje i prvi trofej

Stvarno sam se dobro osjećao na početku sezone, bio sam pun samopouzdanja. Nakon toga se dogodilo nešto što se moglo dogoditi svakome. Nije to ništa čudno u sportu kojim se mi bavimo. Ne treba klonuti, već to doživjeti kao dodatni motiv da se što bolje spremim da me te ozljede zaobiđu – kaže 24-godišnji veznjak.

Da kojim slučajem na Kantridi dijele godišnje nagrade za dostignuća u proteklih 365 dana, onda bi bez dvojbi u konkurenciji za »pehista godine« pobijedio Vedran Jugović. Vižljasti veznjak koji je po svojem dolasku na Kantridu početkom prošle godine vrlo brzo stekao simpatije navijača »Rijeke«, zaradio je u razmaku od nekoliko mjeseci dvije teške ozljede koje su ga stajala poduže stanke i izbacile s igrališta u trenucima kada je naočigled rastao u svojim izvedbama. Posebno se to odnosi na prvu ozljedu, istegnuće tetive nožnoga palca koju je zaradio u utakmici u Žilini početkom kolovoza. Vratio se na travnjak tek početkom prosinca i u prvoj utakmici koju je počeo od prve minute, onoj u Sevilli protiv »Betisa«, na travnjaku proveo točno 32 minute prije nego što je ostao ležati na travnjaku krvave glave. Suparnički igrač zakačio ga je za jednog klizećeg starta krajnje neoprezno kramponima po licu. Jugović je završio na šivanju i ponovo bio prisiljen na novu stanku do kraja jeseni.

– Napravila se na ljeto dobra forma nakon prošle sezone, međutim u Žilini me stigao prvi peh, ozljeda od koje se oporavak dosta odužio – prisjeća se 24-godišnji veznjak. – Ta ozljeda tetive palca stvarala mi je dosta problema, pa čak i kada sam se vratio punim treninzima, stalno sam imao bolove i osjećao sam da to nije – to. Nekako sam uspio to zaliječiti i istrpiti, a onda je došla utakmica s »Betisom« i novi peh. Da ne spominjem da su u međuvremenu dvije utakmice koje sam trebao igrati, protiv »Hrvatskog dragovoljca« i »Lokomotive«, bile odgođene. Stvarno je jesen bila u znaku pehova...

Gol i asistencije

S obzirom na sve ovo, nije teško zaključiti što je »Jugo« sebi poželio kada je stara godina prepustila svoje mjesto – novoj.

– Prije svega zdravlja! Nadam se da sam ispucao sve pehove u prošloj godini. Sada je sve to iza mene i želim samo što prije zaboraviti prošlu polusezonu i što bolje se pripremiti za proljeće.

A počelo je sjajno, s nekoliko itekako dopadljivih partija koje su naslućivale njegovu veliku polusezonu. Uostalom, postigao je pogodak, triput asistirao...

– Stvarno sam se dobro osjećao, bio sam pun samopouzdanja. Ni učinak nije izostao. Bila je asistencija protiv »Istre 1961«, pa gol i dvije asistencije u Europi protiv »Prestatyna«. Možda to nije bio protivnik koji je bio pravo mjerilo, ali te partije su pokazatelj koliko sam se dobro osjećao u igri. Eto, nakon toga se dogodilo nešto što se moglo dogoditi svakome. Nije to ništa čudno u sportu kojim se mi bavimo. Ne treba klonuti, već to doživjeti kao dodatni motiv da se što bolje spremim da me te ozljede zaobiđu.

Podsjetnik na ozljede ostat će barem još neko vrijeme na licu...

– Ostali su sitni ožiljci, kramponi od Nacha su malo ostavili svoj potpis...

Nacho bez namjere

Zanimljivo je da kapetan »Betisa« za taj neoprezni start nije dobio ni žuti karton, iako ima sudaca koji bi takvo nešto sankcionirali i crvenim kartonom.

– Smatram da nije bilo namjere, išao je refleksno braniti sebe. Ne zamjeram mu, jednostavno to je bio takav start. Dogodilo se...

Rovinjski dani protječu brzo zahvaljujući žestokom radnom ritmu.

– Radimo jako dobro, naporno je, ali to je normalno za ovu fazu priprema. Radi se manje s loptom što igrači baš ne vole, ali svjesni smo da se to mora odraditi. Svi stvarno jako dobro odrađujemo program. Svi smo došli već relativno spremni na početak priprema, nitko se nije zapustio i to je najveći plus.

Do prve utakmice, četvrtfinala Kupa Hrvatske s »Osijekom«, ostalo je manje od mjesec dana. Ove pripreme su u tom smislu slične onim ljetnima.

– Opet su pripreme relativno kratke, posebno ovaj prvi dio koji završava odlaskom u Španjolsku gdje ćemo početi s igranjem utakmica i gdje će se više raditi na igri. Moramo iskoristiti ovo vrijeme jer prošle jeseni smo imali utakmice svaka tri, četiri dana i treninzi su više bili treninzi regeneracije. Sada imamo tu priliku raditi na igri i napredovati u svakom segmentu.

Modre prednosti

A kažu svi da u ovoj momčadi ima još puno rezervi za napredovanje u svakom pogledu, bez obzira na vrlo dobru jesen.

– Ima sigurno još prostora za napredak. Pokazali smo da znamo i da možemo, pokazali smo ponekad i neke naše druge strane, neke mane, ali sve to je sastavni dio sporta. Trebamo raditi na tome da što više istaknemo naše vrline, odnosno da mane što više sakrijemo ili da ih pokušamo ukloniti.

Proljetni ciljevi su jasni: plasman u Europu i što više se pokušati približiti »Dinamu«.

– Smatram da je »Dinamo« strašno kvalitetna ekipa, ali i da mi imamo barem jednako kvalitetan kadar, čak na nekim pozicijama i kvalitetniji. Oni su u prednosti jer imaju kontinuitet, naviku borbe za trofeje, godinama su već na samom vrhu. Međutim, mi ćemo svaku priliku koja nam se pruži pokušati ugrabiti. Dat ćemo sve od sebe. Prioritet je plasman u Europu.

Puno se očekuje i od natjecanja u Kupu Hrvatske. Ne treba nikako podcijeniti Osječane, a posebno Puljane, no mnogi već »Rijeku« vide u finalu Kupa s »Dinamom«.

– Normalno da se moramo protiv »Osijeka«, a i »Istre 1961« postaviti kao favoriti. Moramo ući u te utakmice s mišlju da moramo ući najmanje u finale, a ja se nadam u ovoj godini ispuniti još jednu želju, a to je da osvojim svoj prvi seniorski trofej u Prvoj HNL – kaže Jugović.

Preuzeto sa novilist.hr