Utorak, 07.01.2014.


Matjaž Kek: Zdravi Lešković, Zlomislić i Jugović najveća su pojačanja!

Za mene je aktualni kadar super, a tko dođe, morat će odgovoriti na puno kriterija. Od naravno kvalitete pa do financijskih prohtjeva koji moraju biti usklađeni s Rijekinim mogućnostima. Tko god dođe, morat će se dokazati mojim igračima koji su bili fenomenalni prošle jeseni – kaže trener bijelih Matjaž Kek...

Nešto prije 9 sati prošloga ponedjeljka na travnjak u podnožju legendarnih stijena Kantride istrčali su Mateo Bertoša, Ivan Močinić, Obi Ajayi, Niko Datković, Ivan Boras, Ivan Vargić, Simon Sluga, Dino Raspor, Domagoj Pušić, Matej Mitrović, Marko Lešković i Damir Zlomislić.

Šef Matjaž Kek sve je prepustio kondicijskom treneru Ugu Maranzi i ostalim suradnicima u stručnom stožeru, te se tek povremeno oglašavao kada bi trebalo podviknuti na nekoga ili jednostavno svojim glasom malo prodrmati tišinu koju su ometali tek zvuci tenisica i zviždaljki.

Otprilike četrdesetak minuta nakon što je prva skupina igrača počela nizati krugove, na tartan je počela izlaziti i druga skupina igrača: Anas Sharbini, Ivan Tomečak, Andrej Kramarić, Mato Maleš, Dario Knežević, Goran Mujanović, Leon Benko, Luka Marić, Ivan Krstanović, Josip Brezovec, Nikola Pokrivač, Mehmed Alispahić i Vedran Jugović.

Ukupno 22 igrača i tri vratara započela su na Kantridi pripreme za proljetni dio sezone. U odnosu na jesenski kadar nema više Matije Škarabota, Ivana Mancea i Danijela Cesarca. Od novih lica pojavio se jedino vratar Simon Sluga, koji je vraćen s posudbe iz Pomorca.

Barem privremeno, dok na Kantridi ne raspetljaju sve kombinacije oko dovođenja vratara. Čeka se i lijevi bek, a navodno je vrlo blizu i jedan vezni igrač. Idući dani trebali bi donijeti konkretnije odgovore. Trener Matjaž Kek nije se složio s konstatacijom da je ovo novi početak momčadi koja je prošle polusezone napravila puno toga dobroga.

Prilagodba
– Ne bih rekao da je ovo novi početak jer bi to značilo da moramo zalaufati stroj na novo, a to može potrajati – govorio je Kek. – Rekao bih da je ovo nastavak tamo gdje smo stali nakon pauze od 14 dana koja je sigurno svima dobro došla.

Škarabotu nije produžen ugovor, Cesarcu je omogućeno da potraži novu sredinu, Mance je okončao vratarsku karijeru. Od novih lica stigao je zasada tek vratar Sluga. Čeka se još Kvržić?

– Zoran ima malih problema pa sam mu dao još dva, tri dana odmora. Imao je iza sebe tešku polusezonu. Utakmicu protiv Lokomotive je odigrao s puno injekcija i zašto bismo forsirali. Sa svima ostalima sam zadovoljan. Za mene imam najbolji kadar u Hrvatskoj! E sad, pitanje je kako bi se uklopili jedan ili dva stranca, igrači vrijednosti od milijun i pol eura ili dva milijuna eura. Rijeka si to ne može priuštiti i bez veze je razmišljati o tome. Najprije moraš poštovati sebe i svoje igrače i ja im neizmjerno vjerujem jer oni su nas doveli sve skupa do toga što smo napravili. A uvijek se tijekom priprema pojave priče o tome tko će doći, a tko otići. Sve to je dio uobičajenog folklora. Za mene je aktualni kadar super, a tko dođe, morat će odgovoriti na puno kriterija. Od naravno kvalitete pa do financijskih prohtjeva koji moraju biti usklađeni s Rijekinim mogućnostima. A hoće li doći sutra ili prekosutra, nije važno. Tko god dođe, morat će se dokazati mojim igračima koji su bili fenomenalni prošle jeseni.

Dokazivanje
Dovođenje lijevoga beka je stvar nužde, budući da ste tu ostali samo na Mateu Bertoši?

– Našli smo kroz jesenski dio sezone još neka rješenja. Nekada je to bilo dobro, a nekada ne. Opet, nećemo ići na glavu. Dao sam ljudima iz kluba neka imena, ali rekao sam, svi ti igrači moraju proći kroz sito i rešeto Kantride. Koji trener ne bi volio dobroga igrača? Ali, ne pod svaku cijenu. To mi ne možemo, niti hoćemo napraviti, jer za mene su moji igrači najbolji u Hrvatskoj.

Želite reći da ne treba probijati neke financijske okvire kod dovođenja pojačanja?

– Što se financija tiče, to nije stvar mene, već predsjednika i njegovih suradnika. Što se kvalitete tiče, rekao sam da se moraju dokazati. Unatoč novcu možeš pogriješiti ili se ispostavi da adaptacija nekom ne paše. Ne znači ako je netko bio top igrač u Jagodini da će se tako brzo snaći u Rijeci. Bilo je i u Rijeci puno sličnih primjera, gdje su se najavljivala zvučna imena, pa i dolazila, pa je uslijedilo veliko razočaranje. U tim dolascima treba napraviti sve da bi se našlo ono što nam treba. Na ljeto smo taj posao dobro napravili. Imali smo problema s ozljedama. Za mene su najveća pojačanja kada vidim da su Zlomislić, Jugović i Lešković zdravi i da su u konkurenciji za momčad.

Jače pripreme
Kaže sportski direktor Srećko Juričić da ima dosta upita za igrače, otvorena je mogućnost da se netko proda, a to će vjerojatno biti netko od udarnih igrača. Sigurno bi vam teško pao odlazak, primjerice Benka?

– Svakome bi teško pao, ali zamislite kako bih tek bio ponosan kada bi se netko od našega kadra prodao za par milijuna eura. To bi bila potvrda dobroga rada.

Ljetošnje pripreme bile su specifične zbog svoje kratkoće, a ove?

– Ove su još kraće za četiri dana, ali ne trebamo ići iz početka i rabiti one fraze o najtežim pripremama do sada. Ovo će biti nastavak rada, trebamo što prije ući u onaj naš ritam koji nas je digao. Normalno, neki igrači će imati malo više problema, drugi manje. Oni koji misle da ne treba više raditi nego na jesen, ti će imati problema sa mnom, a znate kakav sam: priznajem samo rad koji nas je doveo visoko i koji nas jedini može zadržati visoko. Bio bih zadovoljan kada bismo na pripremama mogli odraditi 30 posto više nego ljetos.

Prijateljske utakmice
Gotov je i raspored prijateljskih utakmica. Ostao je upražnjen samo jedan termin, 10. ili 11. siječnja, a on vjerojatno ni neće biti popunjen jer teško je pronaći raspoloživog suparnika. Moguće je i da se u raspored ubaci još poneka utakmica namijenjena igračima koji će manje igrati, vrlo vjerojatno za boravka u Španjolskoj.
15. siječnja: Rijeka – Krško (Rijeka/Kostrena)
19. siječnja: Rijeka – Videoton (Benahavis/Marbella)
22. siječnja: Rijeka – Grasshoper (Benahavis/Marbella)
26. siječnja: Rijeka – Dinamo (K) (Benahavis/Marbella)
29. siječnja Rijeka – Kopar (Rijeka/Kostrena)

U Rovinju do petka
Još dok je trajao uvodni trening na Kantridi, oglasila se truba modernog Autotransovog autobusa koji je, čim su igrači izašli ispod tuševa, upalio motore i poveo ih u Rovinj. Bijeli će u Istri boraviti do petka, nakon čega slijedi povratak na Kvarner do odlaska na jedanaestodnevne pripreme u Španjolsku (od 16. do 27. siječnja). Kek je u Rovinj poveo sve igrače osim Nigerijca Okechukwua koji je ostao na Kantridi trenirati po posebnom programu nakon što je nedavno odbacio štake poslije loma fibule. Skupini od 22 igrača i trima vratarima trebao bi se idućih dana naknadno priključiti Zoran Kvržić.

Preuzeto s novilist.hr