Četvrtak, 16.01.2014.


Horvat: Samo pozitiva nas može voditi naprijed

Bez obzira na sve nevolje, od igrača uvijek tražim da gledaju pozitivno. Ne živi se od prošlosti, tražim veliku pozitivu i polet. Samo tako možemo naprijed – kaže šef struke Kostrenjana...

Sastankom pod svodovima Kantride, a potom i prvim treningom na umjetnoj travi, nogometaši Pomorca jučer ujutro započeli su pripreme za zahtjevan nastavak drugoligaškog prvenstva. U cijeloj priči veliku stvar učinila je HNK Rijeka, klub s Kantride koji je u tijesnoj suradnji s Pomorcem. Pružio je "mlađem bratu" ruku kada je to bilo najpotrebnije, i zahvaljujući ponajviše Damiru Miškoviću, nekadašnjem čuvaru mreže crvenih, prvenstvo će se regularno privesti kraju. A onda... No, to je već neka druga priča u kojoj, sasvim je izvjesno, ništa neće biti isto kao do sada.

Trener Alen Horvat sa suradnicima brzo se uhvatio posla. "Azurnom obalom" zavladala je živost, samo u nekim drugim bojama. Vojniku Rijeke, kako voli reći za sebe, javila su se 23 igrača od kojih trojica nisu trenirala, a jedan je to čini smanjenim intenzitetom. Rijekini juniori Kokorović i Dangubić su, naime, ozlijeđeni i trening su promatrali sa strane, jednako kao i Čuturilo. Pejanović je odradio lakši, relaksirajući trening, dok su travnjakom "šarali" vratari Sluga, Srok i Lončar te Rudan, Damiš, Collins, Bijelić, Petrović, Grujević, Labudović, Mršić, Polić, Datković, Živulić, Muminović, Bagadur, Okechukwu i Solomon.

Ozljede
– Priključit će nam se još i Žeželj, junior Pomorca. Morat ćemo što prije osposobiti ozlijeđene jer ova brojka od 15 3 neće biti dostatna – kaže Horvat. – Mogući izostanak Čuturila, Dangubića i Kokorovića od tri tjedna u ovoj fazi priprema je jako velik. To bi te igrače itekako udaljilo od željene forme.

Kada se sve zbroji, Horvat je jučer u novu drugoligašku avanturu poveo glavninu igrača iz prvoga dijela, uz Solomona i Bagadura. Ozračje?

– Uglavnom je to stara garda, upoznati su s mojim načinom rada. Imam svoje zahtjeve i pravila s kojima nitko vjerujem neće imati problema. Bez obzira na sve nevolje, od igrača uvijek tražim da gledaju pozitivno. Ne živi se od prošlosti, tražim veliku pozitivu i polet. Samo tako možemo naprijed – tvrdi šef struke Kostrenjana kojem će kao i dosad asistirati prvi trener Edo Flego, trener vratara Mauro Uljanić i kondicijski trener Davor Lješević. Upravo on uveo je pomorce u nove treninge, a vrlo brzo prešlo se i na loptu.

Trenirat će se dva puta dnevno (9.30, 20 sati) na Kantridi.

Raniji početak
– Počeli smo nešto ranije zbog novonastale situacije, a šest tjedana koji teku od ponedjeljka trebalo bi biti dovoljno za optimalne pripreme. Utakmica sa Slavenom Belupom 24. siječnja otpala je na njihovo traženje pa ćemo morati naći novog protivnika. Dogovorili smo utakmice s Istrom 1961 i Interom u Medulinu, Lučkim u Rijeci, Jadranom u Poreču te generalku 22. veljače sa slovenskim prvoligašem Celjem u Žuknici. Otvorena su nam još tri termina – informira šef struke crvenih i dodaje kako vjeruje da će se pripremama priključiti još pokoji igrač.

Pogleda li se prošlost i sadašnjost ovog igračkog kadra, sasvim je jasno da se radi o igračima koji su prošli ili prolaze Rijekinu omladinsku školu.

– Prednost ovih igrača je njihova mladost. Zanimljivi su i na njima je da se dokažu. Ova polusezona im itekako dobro može doći, a možda i usmjeriti njihove karijere. Ako od njih desetak stvorimo dva igrača koji će jednog dana biti za prvu postavu Rijeke, napravit ćemo dobar posao – tvrdi Horvat koji bi trebao odahnuti i po pitanju zadovoljstva igrača. Naime, Rijeka je na sebe preuzela financijski dio privođenja prvenstva kraju, većih problema s te strane ne bi smjelo biti. Općinski novac bit će isključivo namijenjen za omladinsku školu Pomorca.

– Ovi igrači nikad nisu stvarali probleme, bez obzira na neredovite isplate. Novac je dosta važan, ali ne i presudan u njihovim godinama. Sada imaju mir, najvažnije im je da rade i napreduju. U ime igrača hvala Rijeci, pokazali su veliko razumijevanje i ljubav prema sportu – zaključuje Horvat.

Uljan: Rijeka spasila obraz Kostrene
Uoči treninga održan je sastanak igrača i struke kojem su nazočili i predsjednik Pomorca Miroslav Uljan te Ranko Buketa, koordinator za struku. Uljan je nakon svih peripetija i neuspješnih dogovora s općinom Kostrena mogao barem nakratko odahnuti. Premda, vidljivo je razočaran odnosom općine, ali i zabrinut.
- Mogu samo reći da je Rijeka spasila obraz Pomorca – kratko je i jasno ustvrdio Uljan.

I Mance put Solina?
Nakon kapetana Turkalja, karijeru u redovima Solina mogao bi nastaviti i Armando Mance, koji je dobio odriješene ruke u potrazi za novom sredinom. Šaban je u potrazi za novim klubom u Albaniji, Prijić u Moldaviji...

Preuzeto s novilist.hr