Četvrtak, 09.01.2014.


Petrić zaoštrio bitku, ali treba nam pravi Dudu

– Hrvatska reprezentacija ima napadački deficit! Jer, osim Mandžukića, nitko ne zabija redovito za klub - govori Balaban.

Zimski prijelazni rok uoči velikih natjecanja u pravilu je nešto burniji jer brojni igrači hvataju posljednji vlak da se svide izborniku. Od hrvatskih je nogometaša prvi potez povukao Mladen Petrić. Odlazak u Panathinaikos (danas je predstavljanje) nakon nevidljive engleske karijere vidi kao šansu, a ionako se i dalje smatra reprezentativcem. Dočekala ga je skromna momčad isto takvih ambicija i liga u kojoj nije lako iskočiti.

Brazil - Hrvatska: 1,26 4,75 7,00 (LIVE)


Šokota: Bit će iznenađenja

– Godinu dana nije imao kontinuitet i teško će se sada u šest mjeseci nametnuti među putnike u Brazil. No nije nemoguće ako zabije 10-15 golova... Iako je Panathinaikos loš, a grčka je liga zatvorena, igra se tvrdo, čvrsto, nema puno golova, pa je teško i napraviti takav golgeterski bljesak – analizira bivši reprezentativac Boško Balaban (35), koji je bio u sastavu na SP-u 2002. i 2006., ali nije zaigrao na velikom natjecanju. No zabijao je važne golove u kvalifikacijama.I premda je konkurencija za hrvatski napad žestoka, nije to borba vrhunskih klasa. Štoviše...

– Hrvatska reprezentacija ima napadački deficit! Jer, osim Mandžukića, nitko ne zabija redovito za klub. Naravno da Olić nije upitan, po svemu je zaslužio igrati u Brazilu, ali recimo Eduardo nije u prvom planu u Šahtaru, ni Jelavić ne igra... Benka bih na izbornikovu mjestu svakako vodio, toliko je golova zabio, toliko lijepih, atraktivnih... – govori Balaban i dodaje:

– Puno je skromniji izbor napadača nego u moje vrijeme. Pa za SP 2002. bili smo Bokšić, Šuker, Vlaović, Stanić, Olić, Rapaić, ja... Tko god da je ispao, s pravom se mogao ljutiti što ne igra.

Tomislav Šokota (36) igrao je na Euru 2004.

– Bude li u Grčkoj Petrić igrao i zabijao, zašto ne bi išao na SP. Odavno je u reprezentaciji, kvalitetu ima... Mandžu, Olu i Dudua smatram sigurnima iako očekujem neka iznenađenja, Niko Kovač je takav tip... – rekao je.

Dudu najučinkovitiji

Niko Kovač igračima je rekao da će ih doći gledati u klubove, ali bez najave! Poruka je jasna: budite najbolji i dajte sve od sebe u svakoj utakmici! A važnije od toga koga će voditi kao četvrtog i petog napadača jest da Eduardo SP dočeka zdrav i u dobroj formi. Igrač koji je toliko toga donio Hrvatskoj, koji je ubojit u kaznenom prostoru, a i ove sezone, kada je daleko od prvih 11 Šahtara, postigao je osam golova u 854 minute (uključujući i reprezentaciju). Zabija svakih 106,75 minuta, što je bolji prosjek od Mandžukićeva!

Nikica Jelavić (28) - 90%

U Evertonu je odigrao samo 468 minuta ove sezone, prošli je vikend postigao prva dva gola, ali vjerojatno će promijeniti klub i bilo bi iznenađenje da ga Kovač zaobiđe.

Ante Rebić (20) - 55%

Ne igra u Fiorentini, vjerojatno neće na posudbu, no adut su mu mladost, drskost i probojnost pa u njegovu slučaju forma ne mora biti ključna.

Leon Benko (30) - 40%

Prvi strijelac lige u velikoj je formi, jesen je završio sa 21 pogotkom, zaslužio je da se nađe među putnicima na SP iako to dosad nije bilo pravilo (sjetite se Eduarda kod Cice).

Mladen Petrić (33) - 5%

Morao bi imati vraški dobru polusezonu pa se na kartu iskustva i dobrih odnosa s izbornikom ušuljati u Brazil. No u posljednjem je startnom redu...

Marko Livaja (20) - 1%

Igra u Atalanti, ali čak i da ne gledamo njegovo problematično ponašanje i (izglađeni) sukob s Kovačem, šanse su mu male. Ništa veće nego one Čopa, Perice...

Preuzeto sa vecernji.hr