Srijeda, 08.01.2014.


Mamićev sveti cilj: Uzeti dvostruku krunu i poslati na SP barem jednog igrača Dinama

Na dosadašnjih sedam natjecanja, samo jednom, u Portugalu 2004., Dinamo nije imao svog igrača. U ovom trenutku, nitko nema ni približno zajamčeno mjesto.

Sve dosad bila je šala, Zoran Mamić danas je krenuo s ozbiljnim trenerskim poslom. Ulogu “vatrogasca i spasitelja” zamijenio je ulogom trenera stvaratelja, jer pred njim su mjeseci u kojima treba, osim osvajanja dvostruke krune, puno toga i stvoriti. Naime, jedna od zamisli zimskih priprema i proljetnog dijela natjecanja bila je slaganje momčadi za napad na Ligu prvaka, sastaviti dobar dio mozaika za novi pokušaj ulaska među elitu. Ipak, Zoran Mamić danas je okupio momčad bez previše novih lica, tu je tek Francuz Taravel i mlađahni dvojac Pavičić - Perić, svi ostali su starosjedioci.

Ovoga proljeća pred Zoranom Mamićem jedan je veliki cilj. Koliko god naizgled bilo nevažno i ne previše presudno, za Dinamo je uvijek bitno da ima igrača na velikom natjecanju u dresu hrvatske reprezentacije. A ovom trenutku izvjesno je da u Brazilu neće biti nitko! Dakle, veliki je zadatak je pred njim, Dinamov menadžer mora “izmisliti” barem jednog putnika u Brazil. U neku ruku, ako već nije, mora odlučiti kojim će se dijelom svoga širokog djelokruga posla baviti, dovođenje igrača ili stvaranjem reprezentativne vrijednosti u postojećem kadru.

Na dosadašnjih sedam velikih natjecanja, samo jednom, u Portugalu 2004., Dinamo nije imao svog igrača. Dvije godine ranije, na SP-u u Japanu predstavnik je bio “epizodist” Tomislav Butina, ali upravo su to bile godine Dinamove svojevrsne krize, smjene generacija i tek tu i tamo ponekog trofeja. Službeno, ni 2008. na Euru Modri nisu imali svoga igrača, međutim, bili su tamo Luka Modrić i Ognjen Vukojević koji su neposredno prije početka turnira potpisali za Tottenham, odnosno kijevski Dynamo. Modrić i Ivan Bošnjak bili su na SP-u 2006., a čak četvorica, Šimunić, Vida, Vrsaljko i Badelj na Euru 2012. U ovom trenutku, nakon što je Šimunić suspendiran, nitko nema ni približno zajamčeno mjesto.

Preuzeto sa Sportske.jutarnji.hr