Nedjelja, 12.01.2014.


Torcida Gabela otvorila Muzej Andrije Ankovića koji je za Hajduk postigao 250 golova

Rodna kuća Andrije Ankovića (1937 – 1980) pretvorena je u spomen muzej u čast legendarnog i rano preminulog Hajdukova igrača. Zasluga je to Torcide Gabela, jedne od najaktivnijih podružnica Torcide, te općina Čapljina...

Muzej je svečano otvorio Ivica Obad, bivši košarkaš Zadra koji je također potekao iz ovog kraj, a svečanosti je također nazočila rodbina Andrije Ankovića, njegov sin Nikola, sestre Iva Mara i Dragica, te unučad. Bili su tu također predstanici Hajduka Jurica Gizdić i Jasenko Ljubica koji je istakao da Hajduk ne zaboravlja svoje veličine i obećao da će muzeju darovati neke predmete i dokumente koji se odnose na Ankovića.

U muzeju se nalaze ne samo fotografije, dresovi, priznanja… Andrije Ankovića, čija je sestra Mara poklonila Muzeju Andrijino priznanje za zlatnu olimpijsku medalju iz Rima 1960. godine koju je osvojio kao član ondašnje reprezentacije Jugoslavije. Tu su također fotografije i dokumenti još desetak poznatih sportaša iz ovog kraja, među kojima su ngometni reprezentativci Nikica Jelavić i Darijo Srna, čiji je otac Uzeir, kao nekadašnji trener GOŠK-a, sudjelovao na svečanosti i prisjetio se druženja s pokojnim Andrijom.

Predsjednik Torcide Gabela Nikica Pehar zahvalio je obitelji Andrije Ankovića koji su darovali kuću za Spomen muzej, naglasivši da će muzej potaknuti dalji razvoj sporta u ovom mjestu, a načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić zahvalio je Torcidi – Gabela, kazavši da su Hajdukovi navijači nositelji ne samo sportskog, nego također humanitarnog i kulturnog života u čitavoj općini.

- Eto, tu smo se svi rodili i živili u ove dvi sobe, prisjeća se Andrijina sestra Mara. I nije nam bilo tisno. Onda su 12 godina u njoj stanovale izbjeglice Domovinskog rata, a sada postade muzej. Malešna kuća, ali sritna.

Andrijin unuk Luka (17) nije bio na svečanosti pošto je otišao na probu u Hajduk. Otac Luka nada se da je Luka povukao "didovu žicu".

Preuzeto sa slobodnadalmacija.hr