Petak, 10.01.2014.


Ogorčeni Englezi 'SP na zimu? E sad bi bilo dosta, Fifa mora Kataru uzeti World Cup!'

Međunarodna udruga nogometnih saveza (Fifa) Svjetsko prvenstvo 2022. dodijeljeno Kataru održat će sedam mjeseci ranije od uobičajenog lipanjsko-srpanjskog termina, točnije između studenoga 2021. i siječnja 2022. godine, najavio je glavni tajnik Fife Jerome Valcke, što još treba potvrditi Izvršni odbor krovne institucije svjetskog nogometa do kraja 2014. godine...

Jedanaest mjeseci, dakle, imaju vodeći ljudi Fife, kontinentalnih saveza, najvećih liga, ali i sponzori i mediji za ‘javnu raspravu’ i dogovor o novom, izvanrednom terminu natjecanja koje se unatoč tehnološkom napretku i neiscrpnim petrodolarima, shvatili su, tri godine nakon odluke o domaćinstvu, ne može održati na 50 Celzijevih stupnjeva (u hladu).

- Najpovoljnije za nogomet u Kataru je razdoblje između 15. studenoga i Nove godine, kada su prosječne temperature u toj zemlji ugodnih 25 stupnjeva - naglasio je Valcke. No prvi koji je javno predložio zamjenu za zimski termin bio je samo dan nakon određivanja Katara kao domaćina 2. prosinca 2010. Franz Beckenbauer, prvi čovjek Weltmeisterschafta 2006., a ubrzo mu se pridružio i Uefin predsjednik Michel Platini.

Šokirani Amerikanci
‘Plan 21’ najvećeg i globalno najpraćenijeg sportskog turnira današnjice izazvat će, dakako, tektonske poremećaje u međunarodnom kalendaru, ne samo nogometnim ligama koje se u prosincu i siječnju ne prekidaju, nego i ostalim, po obrtu novca za TV prava manjim sportovima kojima nogomet ionako uzima ‘potrošače’, čija se kontinentalna ili interkontinentalna natjecanja održavaju krajem ili početkom kalendarskih godina. Još je veći problem američki profesionalni sport, najviše NFL, čiji je finale, Superbowl, između sredine siječnja i početka veljače, a baš je američki Fox, zajedno sa španjolskim Telemundom, ponudio Fifi milijardu dolara za TV prava za World Cup. U lipnju i srpnju, pak, u SAD-u se od profesionalnog sporta igra samo Fifinom nogometu nekonkurentan bejzbol. Zimske olimpijske igre također su vrlo blizu završetku zimskog termina SP-a, u veljači 2022.

Propisi Fife
Engleski mediji, koji već dugi niz godina provode kampanju protiv Fifina predsjednika Seppa Blattera, zgroženi su mogućnošću da se Premiership prekine na osam tjedana baš u razdoblju kad se zahuktava, a nogometni poklonici u adventu ponajviše troše.

Završi li SP do 15. prosinca, engleski Premiership mogao bi se nastaviti u svom tradicionalnom božićno-novogodišnjem terminu, no tada bi neki reprezentativci imali minimalan odmor u odnosu na Fifine propise, koji predviđaju i najmanje dva tjedna priprema, pa je lako izračunati da bi se europske nogometne lige 2021. prekidale krajem listopada i nastavljale, kako već koja, tek u siječnju...

- Naše je viđenje, koliko god to Fifi izgledalo nemoguće, da jednostavno treba premjestiti World Cup - izjavio je izvršni direktor engleske Premier lige Richard Scudamore. I dodaje:

Ponuda kladionice
- Ne možemo samo tako odlučiti da ga pomaknemo na zimu. To će biti ekstremno teško zbog trogodišnjih ugovora o marketinškim TV pravima za Premiership, a zanimljivo je da je predsjednik engleskog nogometnog saveza (FA) Greg Dyke još lani izrazio vjerovanje da će se Mundijal 2022. u Kataru na kraju ipak premjestiti na zimu.

Kladioničarska kuća Ladbrokes nakon Valckeove najave ima ponudu 4-1 (koeficijent 5,0) da će se ponovno birati domaćin SP-a 2022., dakle vjeruje u to 20%.

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr