Petak, 10.01.2014.


Vrbanović o borbi za EURO: 'Ako Vlada potpiše jamstva za Split, prijavit ćemo Split'

Ispada da se unutar Hrvatske vodi žestoka bitka Zagreba i Splita tko će ugostiti Euro 2020. godine, kao da jedni i drugi spavaju na "zlatnim pričuvama", a Michel Platini samo čeka da upravo Hrvatima udijeli domaćinstvo.

A cijela ta priča jedva da je s tankim nitima povezana sa stvarnošću jer šanse da naša država budu jedan od organizatora Europskog prvenstva je minimalna. Rok za prijavu grada je 26. veljače, a Savez će to učiniti samo ukoliko dobije potpisana sva potrebna jamstva Vlade i resornih ministarstava . U protivnome, ništa od kandidature. Ukoliko bi se, pak, u nju definitivno krenulo, konkurencija je žestoka. Neslužbene priče iz Uefinih ureda govore da će iz našeg dijela Europe, u koji spadaju i Italija, i Rumunjska s vrhunskim stadionima, i Mađarska koja gradi novi, i Srbija, i Makedonija... biti izabrana najviše dva grada. Pa zaključite... Mnogo bi toga trebalo napraviti u kampanji da u Nyonu kažu - Hrvatska. U protivnom smiješio bi nam se scenarij iz Cardiffa - nula bodova!

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar okvalificirao je HNS nekorektnim, posebice Šukera koji nije skrivao da je Zagreb njegov izbor, a Željko Jovanović i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta preko medija podržavaju Poljud. Izvršni predsjednika Saveza Damir Vrbanović javio nam se iz austrijskih Alpa i bio je do kraja decidiran:

- Ako vlada Republike Hrvatske potpiše sva potrebna jamstva i osigura financije da organizator Eura bude Split, prijavit ćemo Split. Oko toga nema nikakve dvojbe. Pa, ljudi, zar to uopće može biti sporno. HNS će biti sretan bude li Hrvatska domaćin, svejedno nam je na Poljudu ili u Zagrebu! To što smo mi kazali da smo za Zagreb, to je rezultat naše procjene da bi glavni grad bio bolje rješenje. Zato što ima kvalitetniju ostalu infrastrukturu osim stadiona.

Vrbanović je još istaknuo:

- Nećemo ulaziti ni u kakve avanture. Prije dva mjeseca razgovarali smo s Vladom, shvatili smo da su šanse za Euro vrlo male jer to je velika investicija i nitko ne želi da se ponove neki loši projekti iz prošlosti. HNS će sa svoje strane učiniti sve, vidjet ćemo što se može dobiti iz europskih fondova, no bez odluke i novca države i lokalne zajednice od toga nema ništa.

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr