Petak, 17.01.2014.


Vukovarci HNS-u: Ne palite svijeće, nego oživite grad!

Priča o kampa hrvatske nogometne reprezentacije nastavlja se. Hrvatski nogometni savez i gradonačelnik naše metropole Milan Bandić, kao idealnu lokaciju vide zagrebačko naselje Svetice, Dalmatinci bi kamp u svojoj regiji, jer kažu "imaju more, sunce i idelane uvjete", a kamp bi i Slavonija...

Želju za gradnjom baze hrvatske nogometne reprezentacije izrazili su Vukovarci poslavši službenu kandidaturu na adresu krovne državne organizacije čiji su se čelnici, čini se, već opredijelili!?

Brazil - Hrvatska: 1,26 4,75 7,00 (LIVE)


Vukovarci drže da ni po čemu ne zaostaju za argumentima koji dolaze iz ostatka Hrvatske. Štoviše, vjeruju da su njihovi jači, o čemu nam je govorio Tomislav Čorak, stručni referent za odnose s javnosti u gradskom poglavarstvu Vukovara.
- Tiha razmišljanja o dovođenju reprezentativnog investicijskog ciklusa u naš grad postala su konkretna, a definirala su se upravo ovih dana kada se obilježavala 22. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske i 16. mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Želimo da HNS prijeko potrebni državni kamp sagradi u Vukovaru, odnosno njegovoj neposrednoj okolini za što postoje svi preduvjeti i potencijali. Ako baš hoćete i obveza zbog nedavne prošlosti koja se ne bi smjela svesti na jednodnevni posjet i paljenje svijeća na dan pada Grada, nego bi se on konačno morao oživjeti u smislu konkretnih poteza koji bi prilično pomogli u saniranju (po)ratnih trauma. Svaki put prolaze nas trnci kada gledamo gotovo bilo koji sportski događaj u kojoj particpira reprezentacija Hrvatske, a s tribina su čuju povici potpore: "Vukovar, Vukovar!" - Pa učinite već nešto za taj Vukovar i vratite osmijeh na lica njegovih građana koji teško, ali dostojanstveno apsolviraju svakodnevicu - emotivno će jedan od neposredno involviranih u taj projekt. Čorak, međutim, ima i stručne reference glede toga, budući da je bio dugogodišnji nogometaš, a sada je direktor trećeligaša Vukovara 1991. Stoga nije neočekivano da se vratio unazad sjetno govoreći o onome što se ponekad sjetimo:

- Argument najveće žrtve u Domovinskom ratu nije jedini, odnosno presudni u gradnji nogometnog kampa upravo ovdje. Pri čemu bih istaknuo da je Slavonija i Baranja, praktički, kolijevka nogometa iz koje su potekli mnogi poznati igrači, uključujući i aktualnog predsjednika HNS-a Davora Šukera. Imamo i tradiciju organiziranja međunarodnih nogometnih natjecanja, ali posjedujemo i lokacije koje bi ispunjavale sve kriterije potrebne za gradnju željenog kompleksa. Pri tome primarno mislimo na popularnu Adicu, gdje je želja izmjestiti postojeći Gradski stadion, ali u obzir dolazi i Vučedol sa svim već tamo postojećim sadržajima. Potencijal, svakako, predstavlja i neiskorišteni stadion u Borovu naselju, gdje bismo rado organizirali, primjerice, finale Kupa Hrvatske. Tomu treba dodati golemu privrženost većine življa nacionalnim bojama pa je sigurno da bi svi reprezentativni uzrasti u našem okruženju imali status božanstva. Ne treba isticati da bi takav projekt inicirao niz povezanih gospodarskih aktivnosti prijeko potrebnih za opstanak ljudi na ovim prostorima. Problem ne bi predstavljala čak ni prometna povezanost, jer već sada je to u prihvatljivim okvirima, a sigurno bi se i taj segment još više razvio. Imamo, uglavnom, još pregršt ideja kako oživjeti Vukovar, pri čemu nam treba pomoć! Zato apeliramo na relevantne u HNS-u neka dobro razmisle prije nego odluče kamo smjestiti kamp - zaključio je suvremenik svih hrvatskih vukovarskih zbivanja, vjerujući da njihova kandidatura neće završiti samo na urudžbenom odjelu.

ŽELJKO SABO, Vukovarski gradonačelnik
Kamp HNS-a pridonio bi snažnijem razvoju Vukovara

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo živi u nadi da će HNS ozbiljno razmotriti poziv za gradnju Nacionalnog nogometnog kampa u Vukovaru te odlučiti taj projekt i realizirati. Sabo je uputio otvoreni poziv predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru te mu poslao pismo u kojem, između ostaloga, stoji: "Upravo na temeljima bitke za Vukovar naši građani u Hrvatskoj i diljem svijeta svakodnevno crpe novu snagu za život. Neki su isticali kako im je motivacija i snaga dolazila iz snage Vukovara i njegovog herojstva".
Sabo aludira na emocije koji Vukovar izaziva u Hrvatskoj, ali isto tako smatra da taj grad ima sve uvjete za kamp.
- Naša vrata širom su otvorena za HNS. Smatramo da Vukovar zaslužuje biti ishodište nogometne budućnosti Hrvatske. Naravno da bi ostvarenje jednog takvog projekta na vrlo značajan način pridonijelo snažnijem razvoju i budućnosti našeg grada, ali i cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Zajedničkim snagama, kao i potporom mnogih zainteresiranih čimbenika, financijska konstrukcija mogla bi biti u potpunosti zatvorena na zadovoljstvo svih. Siguran sam da bi Hrvatskom nogometnom savezu, kao i svim hrvatskim nogometašima, bila iznimna čast usavršavati se u Vukovaru, ali posebice želim istaknuti kako bi i Vukovaru bila iznimna čast da HNS u jednom svom dijelu bude smješten u našem gradu - kazao je Sabo u otvorenom pozivu HNS-u.

Preuzeto s glas-slavonije.hr