Srijeda, 17.07.2013.


AIK: Podaci nisu potpuni, dio prihoda nije odbijen iz fonda

Podaci su sadržavali tek približne iznose za troškove. AIK te informacije nikome nije isporučio kao završni račun, odgovorio je klub na optužbe o 'nestanku' novca


Prije nešto manje od tjedan dana iz Švedske stigle su šokantne informacije o tome kako agencija koja je organizirala humanitarnu utakmicu između AIK-a i Dinama za pomoć obitelji preminulog Ivana Turine, je dostavila račun po kojoj je prihod za fond pomoći 60 posto manjeg iznosa od dogovorenog. Kako je pisao švedski Expressen obitelj Turina je trebala dobiti samo 69.000 eura od zarađenih 157.000 eura.

No AIK se brzo oglasio te je ponudio detaljnu verziju vlastitog viđenja situacije u priopćenju na službenoj stranici kluba.

"Prošlog četvrtka novine Expressen došle su do neobrađenog i preliminarnog računa AIK-ovih prihoda i rashoda za Turininu humanitarnu utakmicu. Podaci nisu sadržavali nedostajuće brojke o prihodu i rashodu, a AIK nikad nije imao namjeru odbiti dio iznosa iz humanitarnog fonda za obitelj Ivana Turine. Podaci su zadržali tek približne iznose za neke troškove. AIK te informacije nikome nije isporučio kao završni račun.

Trebalo je neko vrijeme da se utvrdi konačni iznos, djelomično zbog toga stalnih prihoda novca od prodaje memorabilije. Unatoč tekućoj sezoni i poslu potrebnom da bi se radile normalne operacije, uspjeli smo dogovoriti humanitarnu utakmicu s Ivanovim matičnim klubom unutar 11 dana. To je većinom napravilo osoblje AIK-a, koje je radilo prekovremeno, noćima i vikendima kako bi se utakmica održala. Da bi se sve organiziralo kako treba, bilo je potrebno izdvojiti za putne troškove za cijelu Dinamovu momčad i stožer, iznajmljivanje prostora i mnogo toga drugog.

Razumijemo da je Jerko Leko, kapetan Dinama, koji je AIK-u bio glavni kontakt u Hrvatskoj, bio za to da se višak od utakmice stavi u humanitarni fond. Također razumijemo da mogu postojati razlike između Hrvatske i Švedske, koje daju za pravo igračima u hrvatskoj ligi da budu skeptični prema klubovima u tom smislu.
AIK je, kao što je i bio kad je Ivan bio živ, predan da ispuni svoje obveze, moralne, etičke i legalne. Trebat će još nekoliko tjedana da se zbroji cifra oko humanitarne utakmice. AIK će objaviti troškove, prihode i rashode u cijelosti.
Suprotno pisanju Expressena, AIK nikad nije u modernim vremena imao spor koji nije ispunio obveze vezane za kompenzacije i bonuse, a ni sad nema temelja za takve optužbe.

Nismo stručnjaci u vezi iznenadne smrti. Moguće je, čak i vjerojatno da smo napravili i greške. Ali teško da su naš stožer, igrači i članovi kluba zaslužili optužbe novinara Expressena.

Naposljetku, želimo poručiti da su naše knjige otvorene, a namjere čiste. Nemamo što skrivati te smo još u tuzi zbog gubitka Ivana. Naša namjera je bila da podupremo obitelj financijski i u čast sjećanja na Ivana. Bez obzira na sve što je napisano ili će to tek biti."

Preuzeto sa 24sata.hr