Četvrtak, 05.09.2013.


Maradona i Romario u borbi za transparentnost CONMEBOL-a

Legendarni bivši nogometaši, Argentinac Diego Maradona i Brazilac Romario, udružili su snage i oštro napali Južnoamerički nogometni savez (CONMEBOL)...

Obojica su dugogodišnji kritičari nogometnog ustroja i organizacije u regiji, a sada su se sastali s 20 predstavnika južnoameričkih klubova i odvjetnicima u svrhu pokušaja promjene načina na koji se nogometom upravlja.

- Vidjeli smo, sa velikim zaprepaštenjem i tugom, da je nogomet tek za neke. On ne pripada klubovima, navijačima ili igračima. Stoga ćemo formirati komisiju koja će razotkriti ljude koji nanose takvu štetu ovoj igri. Stvar je jako ozbiljna, ali zahvaljujući nama koji se ne bojimo tih ljudi nalazimo se ovdje kako bismo imali što transparentniji nogomet - rekao je Maradona nakon sastanka u Sao Paulu.

Romario je CONMEBOL opisao kao organizaciju još goru od Brazilskog nogometnog saveza (CBF) kojeg je učestalo kritizirao.

- Situacija je zapravo puno gora nego li sam mogao zamisliti. Ono što se ovdje prezentira je jedna od najvećih sramota koje sam vidio. Nisam mogao zamisliti da postoji institucija koja nanosi toliko štete nogometu. Moramo okupiti više ljudi. Klubovi, bivši igrači i sadašnji igrači moraju se boriti protiv CONMEBOL-a. To je pokret za transparentnost i ponos nogometa. S komisijom koju ćemo formirati istražit ćemo što se dogodilo sa svim novcem - izjavio je Romario.

Predsjedničku poziciju CONMEBOL-a u travnju je u dobi od 84 godine napustio Nicolas Leoz, navevši kao razlog zdravstvene probleme, a tjedan dana kasnije FIFA-ina etička komisija optužila ga je za uzimanje mita. Njegovu poziciju naslijedio je 81-godišnji Urugvajac Eugenio Figueredo.

Glasnogovornik CONMEBOL-a Nestor Benitez diplomatski je komentirao ovakve optužbe:

- Svi imaju pravo na svoja mišljenja. Nogomet je velikodušan i otvoren za sva mišljenja.