Petak, 28.06.2013.


Ždrijeb Lige prvakinja: Osijek u skupini s Twenteom, Glasgowom i Birkirkarom

U sjedištu Europske nogometne federacije (UEFA) obavljen je jučer ždrijeb kvalifikacijske runde Lige europskih nogometnih prvakinja u kojoj će ove sezone sudjelovati 54 ekipe iz 46 zemalja.

Kao i dosad, ždrijebom je određeno osam kvalifikacijskih skupina u kojima će se igrati prema jednostrukom bod sustavu a pobjednik, s još dva sveukupno najuspješnija sastava, stječe pravo igranja u šesnaestini finala. Od tog kola, za koji su termini 9./10. i 16./17. listopada, pa sve do same završnice, igra se nokaut sustavom, na ispadanje poslije po dva susreta. Osmina finala na rasporedu je 9./10. i 13./14. studenoga ove godine, četvrtfinale u ožujku, polufinale u travnju sljedeće godine, a finale će biti 22. svibnja u Lisabonu.

Nažalost, nakon što hrvatskom prvaku ŽNK Osijek nije uslišana želja da budu domaćin jednog od turnira, na jučerašnjem ždrijebu im ni Fortuna nije bila naklonjena. Putovat će u Nizozemsku, gdje će suprotstaviti domaćem Twenteu, škotskom Glasgow Cityju i Birkirkari s Malte. “Papirnate “ prognoze, temeljene i na (do)sadašnjem rejtingu suduionika te skupine, kao favorite turnira ističu Twente i Glasgow City…

U ŽNK Osijek, nije to tajio trener Zvonimir Kolak, priželjkivali su suparnike s istočnog dijela kontinenta. Na žalost, hrvatske prvakinje opet će stjecati novo iskustvo s igračicama zapadnoeuropskog nogometa.

- Nismo baš oduševljeni ždrijebom, kao što nismo zadovoljni ni obrazloženjem UEFA-e zašto je odbijena naša kandidatura za domaćinstvo, jer sam uvjeren da za sve kandidate nisu vrijedila ista mjerila - rekao je jučer sportski direktor Bojan Bodražić.

– Što se tiče suparnika, ne znamo baš mnogo, osim što smo se u snagu škotskog prvaka uvjerili lani u Finskoj kad smo izgubili u završnici s 3:2 iako smo vodili (navodno je Glasgow City u međuvremenu oslabljen, nap.a.) pa će glavni konkurent sigurno biti domaćin. Mi ćemo se pripremiti kako najbolje znamo i možemo, nastojati i kompletirati te osnažiti našu ekipu pa ćemo vidjeti…

Evo skupina kvalifikacijske runde - 1: SFK 2000 Sarajevo (BiH), NSA Sofia (Bugarska), Cardiff City (Wales) i Konak Belediyesi (Turska); 2: Olimpia Cluj-Napoca (Rumunjska), Spartak Subotica (Srbija), Gintra Universitetas (Litva), Metalurgs (Latvija); 3: MTK Hungária (Mađarska), Kharkiv (Ukrajina), Raheny United (Irska), Crusaders Strikers (Sj. Irska); 4: Zürich Frauen (Švicarska), Klaksvík (Farski Otoci), Clube Atlético Ouriense (Portugal) i Ekonomist (Crna Gora); 5: Unia Racibórz (Poljska), Bobruichanka (Bjelorusija), Pomurje (Slovenija), Ada Velipoje (Albanija); 6: PAOK (Grčka, PK-35 Vantaa (Finska), Pärnu Jalgpalliklubi (Estonija) i Bilјanini Izvori 2010 (Makedonija); 7: Apollon Limassol (Cipar), ASA Tel-Aviv (ISR), Union Nové Zámky (Slovačka) i Goiador-SS 11-Real (Moldavija); skupina 8: Twente (Nizozemska), Glasgow City (Skotska), Osijek (Hrvatska) i Birkirkara (Malta).

Turniri će se igrati, osim u Nizozemskoj (Enschede), još u BiH, Sloveniji, Sj. Irskoj, Finskoj, Rumunjskoj Cipru i Portugalu.

Ivana Vrdoljak na vratima

Budući da Doris Bačić sredinom srpnja odlazi u svoj novi klub, londonski Arsenal, osječka logistika pobrinula se za odgovarajuću nasljednicu na vratima. Preostalo je još sređivanje dokumentacije, pa da članicom ŽNK Osijek postane Ivana Vrdoljak (Split), koju su osječki ljubitelji ženskog nogometa mogli upoznati prije desetak dana na Mačkamami kad je (izvrsno!) branila u revijalnoj utakmici dviju ekipa hrvatske reprezentacije. Postoji mogućnost za “posudbom” još neke kvalitetnije nogometašice iz klubova regije, poglavito subotičkog Spartaka.

Preuzeto sa Glasa Slavonije