Srijeda, 21.08.2013.


Maradonina prva pobjeda u ulozi mentalnog trenera

Sa svojom novom momčadi, argentinskim petoligašem Deportivo Riestrom iz Buenos Airesa, Diego Maradona ostvario je uspjeh pri otvaranju sezone...

Dvije tisuće gledatelja uokolo igrališta bez tribina u ponedjeljak navečer vidjelo je pobjedu (2:1) domaće momčadi nad San Miguelom. Najviše od svih navijača, međutim, radovao se 52-godišnji Maradona, nekoć najbolji svjetski nogometaš, koji se nedavno zaposlio u klubu kao honorarni i povremeni konzultant, mentalni trener odnosno motivacijski govornik.

Rad s momčadi Maradona je započeo u nedjelju navečer održavši igračima dugotrajan govor pun anegdota i savjetodavnih preporuka, izvješćuje argentinska novinarska agencija Telam.

Utakmicu idućeg poslijepodneva pratio je uz rub igrališta. Na golove svoje momčadi reagirao je skačući u zrak i vrišteći od sreće. Često se zalijetao na obližnju ogradu, žalio se sucima zbog njihovih odluka, te si dozivao igrače da bi ih uputio u kvalitetnije djelovanje na travnjaku.

Konačnu je pobjedu proslavio vrlo emotivno:

- Sad ste vidjeli što je moguće; moguće je sve! – uzvikivao je iz svega grla.

Bio je u suzama kad su ga igrači primili na ruke i iznijeli ga s igrališta. Bilo je to slavlje dostojno naslova prvaka.

Maradona će sa zaduženjem koje je dobio pokušati fokus igrača, umjesto na tehniku ili taktiku, usmjeriti na emotivni aspekt igre.

Bit će to, međutim, moguće samo u trenucima kad mu bude dopuštao raspored: veći dio godine bivši izbornik argentinske reprezentacije živi i radi kao sportski ambasador u Dubaiju.

Deportivo Riestra inače je osnovan 1931. godine. U ponedjeljak je započeo svoju 11. uzastopnu sezonu u petoligaškom rangu natjecanja.