Četvrtak, 01.08.2013.


Bilić: Dolazak u Bešiktaš je bio odličan potez u mojoj karijeri

Bivši izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Slaven Bilić dao je intervju za turski dnevni list Milliyet u kojem je govorio o svom dolasku u Bešiktaš, razlici između Turske i Hrvatske, te dosadašnjim pripremama...

Kako to da ste se odlučili za dolazak u Bešiktaš?

- Nedavno sam razgovarao s prijateljima i nekim nogometašima. Bio mi je san trenirati jedan od klubova u Engleskoj, no to se sve promijenilo još dok sam bio izbornik. Kada smo igrali kod Turske u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012. godine vidio sam sjajne navijače na tribinama koji su bodrili svoju reprezentaciju tijekom cijele utakmice, iako su gubili sa 3:0. Bili smo upoznati s turskom nogometnom kulturom, ali doživjeti je uživo je bilo zadivljujuće. Bešiktaš je bio sjajan izbor u mojoj karijeri.

Postoje li sličnosti između života u Turskoj i Hrvatskoj?

- Postoje. Dolazi nova generacija mladih ljudi kod nas i ovdje u Turskoj koja je odgovornija i sluša više nego što sam ja to radio kao tinejdžer. Kulture nam se ne razlikuju toliko, kao ni mentalitet. Što se nogometa tiče tu su sličnosti još i veće.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim pripremama?

- Trening-kamp u Austriji nam je puno pomogao. Iskustvo koje smo ovdje stekli će nam značiti puno u novoj sezoni. Bilo je pogrešaka, no na svakom idućem treningu ih nastojim ispraviti. Vjerujem da je pred nama uspješna sezona.

Jeste li odlučili tko će biti kapetan momčadi u novoj sezoni?

- Još nisam. To ću odlučiti po povratku u Tursku, netom prije početka nove sezone. Razgovarat ću sa svim igračima i vidjeti što i oni misle o tome. No, konačnu ću odluku donijeti ja.

Nova sezona turskog prvenstva započinje 18. kolovoza, a Beşiktaş u 1. kolu dočekuje Trabzonspor.