Nedjelja, 14.07.2013.


Juventusov Paul Pogba najbolji igrač SP U20 u Turskoj

Nogometaš Juventusa Paul Pogba proglašen je najboljim igračem na Svjetskom prvenstvu reprezentacija do 20 godina, kojem je domaćin bila Turska...

U finalu je Francuska s 4-1 pobijedila Urugvaj, nakon izvođenja jedanaesteraca. Inače, i devedeset minuta i dodanih trideset minuta produžetka su završili bez pogodaka.

Vratar Francuske Alphonse Areola, inače mladi golman Paris St. Germaina, se pretvorio u junaka finala jer je obranio prva dva udarca urugvajskim nogometašima. Pročitao je i zaustavio udarce Velazqueza i De Arrascaete, dok su s druge strane precizni i mirni bili Pogba, Veretout, N'Gando i Foulquier. Serija francuskih pogodaka je počela, dakle, golom Pogbe koji je nakon turnira i vlastite nagrade rekao:

- Teško je riječima opisati ovaj trenutak. Prvaci smo svijeta, sretni smo neizmjerno svi od prvog do posljednjeg. Cijeli turnir je bio poseban, ova sama završnica također - rekao je Pogba i dodao:

- Nagradu sam dobio ja, ali mogao je bilo tko iz moje momčadi. Ova nagrada bi zapravo trebala biti uručena momčadi, a ne nekome osobno.

Inače, Francuska je tom pobjedom proslavila premijerni naslov svjetskih prvaka do 20 godina u povijesti. Dosad su najveći uspjeh ostvarili prije dvije godine u Kolumbiji kada su bili četvrti.

Uvjerljivo najuspješnija nacija u posljednje vrijeme na ovom natjecanju je Argentina, koja je na zadnjih deset prvenstava čak pet puta bila prvak.

Pogba je, dakle, nositelj "Zlatne lopte" na ovom prvenstvu, srebrnu je osvojio Urugvajac Nicolas Lopez, a brončanu Ganac Clifford Aboagye. Najbolji strijelac prvenstva je također Ganac Ebenezer Assifuah sa šest pogodaka.