Srijeda, 19.06.2013.


Nenad Bjelica: Bezobrazno bi bilo od mene tražiti pojačanja

Nenad Bjelica odradio je jučer prvi trening u Generali Areni. Austrijski mediji prate prve Bjelkove korake na novom radnom mjestu. Osječanin zasad snima situaciju, čini se kako je komunikacija u opisu njegova trenerskog posla jako važna. Zaustavlja trening, zove igrače, razgovara s njima. Jučer nam je prenio prve dojmove. Naravno, vrlo su pozitivni.

- Došao sam u veliki klub i to se vidi. Mislim kako me momčad odlično prihvatila, dobrodošlica je bila topla. Odličan je dojam ostavila na mene i presica kada sam službeno predstavljen. I novinari su pozitivno reagirali na moj dolazak, premda ne kriju iznenađenje jer se mene gotovo nije spominjalo u kontekstu novog trenera Austrije.

Bjelica otkriva kako je došlo do kontakta s Austrijom.

- Sve je doslovce riješeno u 24 sata. Od kontakta do realizacije. Problem je bio što sam s bivšim klubom imao ugovor. Međutim, imali smo dogovor ako mi dođe ponuda nekog većeg kluba da je moguć razlaz. Ponuda prvaka Austrije definitivno pripada toj kategoriji i bivši predsjednik nije mi stvarao nikakvih poteškoća već je odmah dopustio moj odlazak - pričao je malo promukao nakon prvog treninga.

Bjelica u novoj sredini nije izgovorio glasovitu rečenicu: “Trebaju mi dva igrača.”

- Bezobrazno bi bilo od mene tražiti pojačanja. Preuzeo sam prvaka Austrije, odličnu momčad, a prije negoli sam došao, klub je već angažirao stopera Ramsebnera i napadača Okotiea. Istina, spominje se kako bi neki igrači mogli otići. Tek ukoliko dođe do odlazaka iz Kluba taba bi tražio njihove alternative.

Otvoreno je pitanje i Bjeličinih pomoćnika. Prvi dosadašnji asistent Slobodan Grubor sjeo je na njegovu stolicu postavši trener Wolfsbergera. Je li možda otvoreno radno mjesto i za još nekog hrvatskog trenera? Bjelica je tako već otvorio prostor Gruboru, a njih dvojica u ovom trenutku jedini su hrvatski treneri koji vode nekog prvoligaša u Europskoj uniji. No za desetak dana neće biti jedini.

U društvu Lowa, Dauma...

Zanimljivo je društvo Bjeličinih prethodnika na klupi bečke Austrije. Austriju je tako vodio aktualni njemački izbornik Joachim Low. Nije izdržao ni jednu punu sezonu. Klub je vodio od srpnja 2003. do ožujka 2004. Löw je na klupi zamijenio svoga sunarodnjaka Christopha Dauma, a prije njih klub su vodili bivši njemački reprezentativac Horst Hrubesch, Nizozemac Arie Haan, austrijska legenda Herbert Prohaska.

Od hrvatskih trenera Austriju je jedino vodio Ivica Vastić, koji kao bivši reprezentativac posjeduje austrijsku putovnicu. Zato je velik broj hrvatskih stručnjaka koji su stekli ime u austrijskom nogometu. Čak četvorica su bili kasniji hrvatski izbornici - Dražan Jerković, Vlatko Marković, Otto Barić i Zlatko Kranjčar.

Preuzeto sa Glasa Slavonije