Utorak, 18.06.2013.


Šarlija u AIK-u mijenja svog prijatelja Turinu

– S Ivanom sam išao u Dinamovu školu, znamo se od kad smo bili djeca, dakle posljednjih 20 godina – ispričao je Šarlija (31) te kazao kako su se čuli do njegova posljednjeg dana.

Lijepa priča odvija se ovih dana na sjeveru Europe, gdje vratar Marko Šarlija čini sve kako bi među vratnicama AIK-a mjesec i pol dana nakon smrti zamijenio svog prijatelja Ivana Turinu. Zajedno su učili vratarski zanat, putevi su im se ispreplitali u prvoj momčadi plavih, družili su se i izvan terena, te su u kontaktu bili do posljednjeg Turinina dana...

– S Ivanom sam išao u Dinamovu školu, znamo se od kad smo bili djeca, dakle posljednjih 20 godina – ispričao je Šarlija (31) za tamošnji Sportbladet te kazao kako su se čuli do njegova posljednjeg dana.

– S Turinom sam razgovarao gotovo svaki dan, ispričao mi je sve o Švedskoj i AIK-u, a ovo što se dogodilo velika je tragedija. Iako mi nije lako, život mora ići dalje... Dat ću sve od sebe da zadovoljim na probi u AIK-u, želim ostati ovdje! – dodaje vratar koji je bio Dinamu od 15. do 25. godine kada je otišao u azerbajdžanski Baku, a lani je branio za ciparski Ethnikos. Na probi u Škotskoj je impresionirao, igrao je i pripremne utakmice.

– Dečko je fantastičan, tih, skroman i posve spreman – kazao je trener vratara Lee Baxter, a glavni skaut Šveđana Björn Wesström dodao:

– Njegov životopis je odličan, a vidjet ćemo hoće li ostati nakon tjedan dana probe. Inače, preporuku smo dobili iz Dinama.

Turina je bio veliki čovjek

Hajdukov sportski direktor Jens Andersson, koji je u Poljud stigao iz tog švedskog kluba, kaže:

– Ivan je bio prvi igrač kojeg sam doveo u AIK, a bio je i zadnji kojem sam kao sportski direktor produljio ugovor. Puno smo razgovarali o hrvatskom nogometu, bio je veliki igrač ali i fantastična osoba – rekao je Andersson. Šveđani su se interesirali i za Filipa Lončarića, također bivšeg Dinamova vratara, no nisu ostvareni daljnji kontakti. Prema svemu, i ovo je dokaz koliko je jak dojam ostavio Ivan u glavnom gradu Švedske. Uspije li Šarlija izboriti mjesto, bit će to nastavak priče, obući će prijateljev dres, koji je on prerano skinuo...

Preuzeto sa vecernji.hr