Utorak, 18.06.2013.


Nenad Bjelica novi trener bečke Austrije: Cilj nam je Europska liga

Nenad Bjelica novi je trener bečke Austrije! Novo je to veliko priznanje za 41-godišnjeg osječkog stručnjaka koji nakon uspješne igračke karijere sve brže izgrađuje i trenersku.

Nakon što je novi austrijski prvak ostao bez trenera Petera Stögera, koji je preuzeo Köln, u bečkom su klubu povjerenje odlučili povjeriti mladom hrvatskom treneru. Prije toga za trenera austrijskog prvaka kandidirao je i Niko Kovač, koji se zahvalio na ponudi zbog obveza u mladoj reprezentaciji Hrvatske.
Europa izmakla za bod

Bjelica je svojim dosadašnjim angažmanima očito uvjerio čelnike trofejnog austrijskog kluba u svoje trenerske vrijednosti. Trenersku karijeru počeo je 2007. u Kärntenu kao igrač-trener, potom je 2009. vodio Lustenau, a u proljeće 2010. preuzeo je trećeligaša WAC-St.Andrä s kojim je ostvario velike uspjehe, dovevši ga u Prvu ligu. Mali je klub u samo tri sezone od treće lige stigao nadomak ulaska u Europu, koja mu je u posljednjem kolu izmakla za bod, i to su očito bili dovoljni argumenti čelnicima Austrije.

- Nenad Bjelica bio je naša velika želja. Sretni smo što je došao kod nas i uvjeren sam kako ćemo uspješno surađivati - stoji u kratkoj izjavi sportskog direktora Austrije Thomasa Paritsa.

U njegovom dojučerašnjem klubu Wolfsbergeru ipak žale za odlaskom mladog hrvatskog stručnjaka.

- Raskid je bilo izričita želja trenera i mi smo to uvažili. Bjelica je puno dao za naš klub. Iz regionalne lige s njim smo ušli u Bundes ligu. Tužni smo što se rastajemo od njega, ali mu želimo puno sreće u karijeri - rekao je Dietmar Riegler, predsjednik austrijskog bundesligaša Wolfsbergera.
Danas predstavljanje

Bjelica je s Bečanima dogovorio dvogodišnju suradnju, a jučer je i službeno predstavljen. Nakon što je u WAC-u glavni cilj bio osiguravanje opstanka, dolazak na klupu jednog od najtrofejnijih austrijskih klubova (24 naslova prvaka, 27 kupova) donosi i potpuno druge ciljeve.

- Ovo je definitivno sljedeći veliki korak u mojoj trenerskoj karijeri. Drago mi je što je moj trogodišnji rad u WAC-u prepoznat i da sam dobio priliku voditi ovako veliki klub - rekao je Bjelica u kratkom telefonskom javljanju, kada smo ga “ulovili” na putu za Beč.

U novoj sredini rastu mu i ambicije?

- Naravno da će ciljevi biti drugačiji. Austria se u domaćem prvenstvu uvijek mora boriti za trofeje, biti u samom vrhu ili na njemu, a nismo bez ambicija ni u Europi. Želja je izboriti ulazak u skupinu Europske lige, dok bi eventualni premijerni plasman u skupinu Lige prvaka bio povijesni uspjeh za klub - rekao je Bjelica

Od danas će imati priliku upoznati se s kvalitetom momčadi, čiji su članovi i Ivan Kardum te Kaja Rogulj. Bjelica je i u nedavnom razgovoru potvrdio kako ima visoke trenerske ambicije te da želi voditi klubove iz španjolske Primere i njemačke Bundeslige te je preuzimanje bečke Austrije još jedan veliki korak prema ispunjenju te želje.

Austria kreće u 3. pretkolu

Prvak Austrije u kvalifikacije za Ligu prvaka krenut će u 3. pretkolu (30. i 31. srpnja prvi susreti, uzvrati 6. i 7. kolovoza). Prođe li tu rundu, osigurat će nastup bar u Europskoj ligi, a od Lige prvaka dijeliti će ih još jedno kolo. Hrvatski prvak Dinamo nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka započet će u 2. pretkolu.

VOLE HRVATE

TRENER AUSTRIJE BIO JE IVICA VASTIĆ, A MEĐU OZBILJNIM KANDIDATIMA SPOMINJAO SE NIKO KOVAČ

Sportski direktor Thomas Parits: Nenad je pravi čovjek za nas

Na službenom predstavljaju Nenada Bjelice u novom klubu, sala za novinare u Generali Arena bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Sportski direktor Austrije Thomas Parits bio je pun riječi hvale za novog trenera, a istaknuo je i zadovoljstvo što je transfer uspješno realiziran.

- Mogu poručiti kako je on pravi čovjek za nas. Nenad je bio naš prvi kandidat i jako smo sretni što je došao u klub. Uvjeren sam da ćemo dobro surađivati, savršeno se uklapa u naše vizije i ono što tražimo, kazao je Parits te dodao:

- Bjelica je dobro radio u Koruškoj i uvjeren sam kako će biti uspješan i kod nas.

Bjelica je potpisao dvogodišnji ugovor s aktualnim austrijskim prvacima i na dužnost stupa odmah, a na predstavljanju je kazao kako nije mnogo razmišljao o ponudi Austrije.

- Veliki je izazov ovdje raditi, ponosan sam što su mi povjerili klupu kluba. Kada Austrija zove, taj poziv se ne odbija, poručio je Osječanin.

Preuzeto sa Glasa Slavonije