Nedjelja, 16.06.2013.


Jesu li Španjolci i Talijani vladari europskog i svjetskog nogometa?

U utorak će se u Jeruzalemu odigrati finalna utakmica Europskog prvenstva nogometaša do 21 godine. O naslovu će odlučivati završni dvoboj Španjolaca i Talijana...

Španjolci su s 3-0 pobijedili Norvešku (dva pogotka u samoj završnici), dok je u tvrdom ogledu Italija bila bolja od Nizozemske s 1-0. Mladi španjolski nogometaši su, inače, branitelji naslova, a Talijani su najuspješnija nogometna nacija u povijesti, u ovom natjecanju - osvojili su dosad pet naslova europskih prvaka, a posljednji 2004. godine.

Te brojke govore da su mladi Talijani i Španjolci vladali ranije, a i u sadašnjosti, mlađim uzrastima u Europi.

Dodamo li tome da su seniori Talijani i Španjolci posljednji svjetski prvaci (Italija 2006., Španjolska 2010.), odnosno, da su Španjolci uzeli posljednja dva europska naslova, a na posljednjem Euru su igrali finale protiv Italije, dolazimo do jednostavnog zaključka da su i jedni i drugi vladari možda ne samo europskog, već i svjetskog reprezentativnog nogometa u posljednjih skoro deset godina.

- Španjolci su favoriti, ali mislim da ne zaostajemo previše za njima. Dapače - rekao je Fabio Borini, strijelac jedinog polufinalnog pogotka protiv Nizozemaca i sjajni nekadašnji igrač Rome, a danas Liverpoolov adut.