Četvrtak, 13.06.2013.


Kardum: Zbog Lige prvaka ili Europske lige isplati se biti još malo strpljiv

Kardum u prvenstvu ove sezone nije dobio prigodu, a za Austriju je branio jedino u Kupu.

Ivan Kardum ove je sezone dočekao svoj prvi naslov prvaka države u karijeri. Bečka je Austria, naime, postala 24. put prvak države, prvi nakon što je šest godina “postila”.

No u tom uspjehu 26-godišnji Bizovčanin uopće nije participirao. Protekle sezone branio je samo kup utakmice pa stoga zadovoljstvo ostvarenim ne može biti potpuno.

- Sve je to splet nesretnih okolnosti. U karijeri je to tako, na neke stvari ne možeš utjecati koliko god se trudio. U zimu 2012. doveden sam kao rješenje za vratarske pozicije.

Nije bila pogreška

U međuvremenu se promijenio trener. Naime, tada je trener Austrije bio naš Ivica Vastić. Prigodu su pružili Heinzu Lidneru, mladom austrijskom reprezentativcu koji ima sve privilegije. Svoj status je opravdao pa mi ostaje samo truditi se i čekati prigodu - rekao je Ivan, koji ne smatra da je pogriješio kada je prije sezonu i pol napustio Gradski vrt.

- I dalje smatram kako to nije bila pogreška. Želja ti je otići u klub koji igra pred punim stadionom, koji osvaja trofeje i koji igra u Europi, a ne uspijem li u Austriji, vjerojatno ću lakše pronaći drugi klub. No i dalje vjerujem u sebe. Kod nas golmana je to klasično. Teško ulaziš u ekipu, ali kada jednom uđeš, teško iz nje ispadaš. Zato vjerujem da će se moj rad jednom isplatiti.

S Austrijom ima ugovor na još godinu dana. Ne razmišlja o odlasku, uostalom već se u ponedjeljak trebao javiti na prozivku. Veliki izazov je uopće mogućnost branjenja u Ligi prvaka.

- Mislim kako zbog toga vrijedi biti još neko vrijeme strpljiv, boriti se i još više trenirati. Austria će igrati kvalifikacije za Ligu prvaka i uopće mogućnost igranja u Klubu koji igra u Ligi prvaka je veliki izazov. No velika bi bila stvar za klub i za mene igrati u Europa ligi. I to je već veliko dostignuće. I zato se vrijedi boriti.

U klubu su ga, kako kaže, odlično prihvatili. Premda prema igračima s ovih prostora postoji određena skepsa.

- Znate kako kažu. Vi ste odlični igrači, samo vam je problem u glavama. Možda tu malo ima i ljubomore jer hrvatski reprezentativni nogomet je puno ispred austrijskog. No osim po sjajnim igračima i reprezentaciji, na žalost nas povezuju i po lošim stvarima. Imali smo u klubu predavanje o opasnostima klađenja i namještanju utakmica i kao primjer navode jednoga Hrvata i Bosanca. Skoro sam u zemlju propao od sramote. S druge strane u Austriji je jako visoka radna etika i tko to što prije prihvati, lakše će mu biti i uspjeti.

Kardum je u vrijeme igranja u NK Osijek bio prvi u nizu koji je bio među najbolje ocijenjenim vratarima lige. Niz je nakon njegova odlaska nastavio Ivan Vargić, a nakon Vargićeva odlaska kod natpisa u novinama igrač utakmice često je proteklog proljeća stajalo ime i prezime Zvonimira Mikulića.

Vratarska škola najbolja u državi

- Zbog Varge i Mikule mi je posebno drago. Potvrda je to kako se u Omladinskoj školi Osijeka posljednjih desetak godina posebno kvalitetno radi s golmanima. Imamo odlične vratarske trenere, ranije Vlado Bilić, danas Domagoj Malovan i ostali. Dolaze i mlađi poput Malenice pa uopće ne treba sumnjati u vratar ni u godinama koje dolaze. Ma zapravo tek sada u godinama koje dolaze vidjet će se pravi posao i da će se Osijek definitivno isprofilirati kao najbolja vratarska škola u državi. No s jedne strane sam sretan što su Vargić, a poslije Mikulić bili među najboljim igračima Osijeka, no s druge strane posljednjih nekoliko sezona mi vratari smo bili najbolje ocijenjeni, što nije dobro baš da u momčadi najbolji igrač bude vratar.

Zato se ne brine za sudbinu NK Osijek, koji je pripreme ovih dana započeo s vrlo mladim sastavom.

- Dečki su perspektivu dokazali u juniorskom uzrastu, a ako su pravi, dokazat će se i među seniorima. Stanje u klubu me podsjeća na sezone kada je moja generacija ulazila među seniore. I tada se govorilo kako smo mladi, kako nam nedostaje netko iskusniji. A nama su tada najiskusniji igrači bili Karlo Primorac i Todorčev! Svi ostali bili smo mlađi. I opet se uspjelo igrati zapaženo u Prvoj ligi - zaključio je Kardum.

O Nenadu Bjelici

Zaslužuje voditi i veće momčadi i u jačim ligama

Pravi hit austrijskog prvenstva bio je Wolfsberger kojeg vodi Nenad Bjelica. U dvije sezone Klub je iz Treće lige ušao u Prvu ligu, a u premijernom nastupu Bundes lige zamalo je ušao u Europu.

- Vodi momčad iz mjesta s manje od deset tisuća stanovnika i rezultati koje ostvaruje Bjelica su čudo. Imali su hendikep u posljednjem kolu jer su u posljednjoj minuti primili pogodak koji ih je odvojio od plasmana u Europu. Jedno vrijeme igrali su odlično, nas su u Beču pobijedili 4:0. Susreo sam se s njim, uvjerio sam se kako je on veliki čovjek i zbog toga sam sretan zbog njegovih igara, ali i nesretan što su onako izgubili Europu. Već sada ga jako cijene u Austriji, posebno u stručnim krugovima, što je jako teško jer ipak nas se sve doživljava strancima. Siguran sam da je Bjelici kao treneru mjesto i u puno većim klubovima i puno jačim ligama.

Zna mu se zamjeriti što u momčad nije povukao ni jednog igrača iz Osijeka?

- Prije svega Klub se nalazi u Koruškoj, gdje je prilično jaka desničarska stranka koja drukčije gleda prema strancima i zato se posebno treba cijeniti kada stranac stekne takvu reputaciju tamo kao Bjelica. Zato jezgru njegove ekipe čine domaći igrači. Uz to iznenadili bi se ljudi koliko su to skromna primanja u tim klubovima niže i srednje austrijske klase. I zato kada bi dovodio igrača iz Hrvatske, morao bi biti sto posto siguran da je to pravo pojačanje. Dogodi li se suprotno, odmah bi odletio, tako da mi se čini da bi takvim potezom puno riskirao.

Preuzeto sa glas-slavonije.hr