Utorak, 21.01.2014.


Regionalni predstavnici kod tajnika HNS-a

Reorganizacija državnog sustava nogometnog natjecanja, od trećih prema nižim ligama, ozakonjena prošlog ljeta, sada je upitna...

Prema tome ustroju u sljedećoj sezoni trebaju se formirati tri treće lige pri čemu bi aktualna slavonsko-baranjska ponovno trebala biti spojena s onom iz sjeverozapadne Hrvatske (Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Bjelovar). Osim tih klubova u to bi se natjecanje uključile druge momčadi profesionalnih klubova s toga područja, odnosno Osijek i koprivnički Slaven Belupo te vinkovačka Cibalia.

Već na prvoj stepenici promotori toga sustava naišli su na prepreku jer su se klubovi sa "sjevera" pismeno očitovali da ne žele participirati u toj ligi koja je nedavno ukinuta kao neatraktivna, a u međuvremenu je postala još skuplja, posebice u kontekstu aktualne recesije koja opasno prijeti svim sredinama. Zbog nje je upitno i organiziranje drugih momčadi, primarno Osijeka i Cibalije, tako da je cijelo vrijeme tinjala bojazan da će se predviđena liga teško formirati.

Slična je, međutim, situacija diljem Hrvatske pa je u tome smislu danas (utorak) u Zagrebu tajnik HNS-a Vlado Iveta organizirao sastanak s relevantnima iz kompletne države s, praktički, jednom točkom dnevnog reda treba li u reorganizaciju državnog trećeligaškog natjecanja krenuti, kao što je predviđeno, već sljedećeg ljeta!? S tim u svezi županijski tajnici slavonsko-baranjskih županija sastali su se i izmijenili iskustva iz svojih okruženja glede mogućnosti i želja pojedinih klubova. Pri čemu su želje znatno ispred mogućnosti te govore da je trećeligaški "istok" većinski ipak za reorganizaciju iako razum i realnost sugerira u suprotno. U kome će se pravcu to razviti znat će se, dakle, danas, pri čemu nisu nemoguća ni parcijalna rješenja.

Sa snimljenim stanjem i određenim prijedlozima slavonski predstavnici danas odlaze k glavnom tajniku HNS-a, a ishod sastanka s nestrpljenjem iščekuje cijela regija budući da novi sustav posljedično donosi promjene na svim ostalim ligama ispod treće.

Preuzeto s glas-slavonije.hr