Srijeda, 22.01.2014.


Kandidat za čelnika Fife: 'Uvest ću narančaste kartone i ograničiti broj stranaca'

Kada bi sudac pokazao igraču narančasti karton, to bi značilo da je isključen iz utakmice, ali se nakon dvije ili tri minute može vratiti u igru.

Svijet nogometa bi nakon lipnja 2015. mogao izgledati bitno drugačije nego danas. To će se dogoditi ako na izborima za predsjednika Fife pobijedi 55-godišnji Francuz Jérôme Champagne.

Otkako je prije pet dana objavio da će izazvati Seppa Blattera i biti mu protukandidat, mediji pokušavaju jasno definirati Champagneovu agendu i prepoznati razlike koje nudi u odnosu na nedodirljivog Švicarca. Za početak ih je zbunio izjavom da “nije siguran hoće li pobijediti ako se gospodin Blatter opet kandidira” jer - pitaju se otočki listovi - kakav bi to bio predsjednik koji u startu sumnja u svoje šanse?

Za dobrobit nogometa

Značajan je prostor, međutim, dobila informacija da iza Champagnea stoji jedan od najboljih nogometaša u povijesti, Pelé. Brazilac tvrdi da je došlo vrijeme za radikalne promjene:

- Ne mogu stajati po strani kada se odlučuje o budućnosti nogometa. Zbog toga podržavam Champagneovu viziju.

Temeljna načela njegove kampanje ono su što i Blatter godinama ponavlja u svakom javnom nastupu: poštenje, demokratičnost, transparentnost... Kako 77-godišnji ekonomist iz Valaisa u tome baš i nije uspješan, Champagne bi mogao pokupiti poene na obećanjima da će Fifu iz tajanstvenog birokratskog stroja, u očima javnosti koruptivnog i pristranog, napokon pretvoriti u univerzalnu općeprihvaćenu organizaciju koja radi za dobrobit nogometa.

Puno su zanimljivije, međutim, neke sasvim konkretne ideje kojima bi Francuz ekspresno htio mijenjati lice samog sporta. Tako se zalaže za uvođenje narančastih kartona koji bi po snazi bili između žutih i crvenih. Kada bi sudac pokazao igraču narančasti karton, to bi značilo da je isključen iz utakmice, ali se nakon dvije ili tri minute može vratiti u igru.
Suci kao diktatori

Taj bi igrač tijekom odrađivanja kazne sjedio u tzv. grešničkom prostoru (“sin-bin”, kao u ragbiju), odnosno ne bi smio na klupu gdje su trener i rezervni igrači.

- Slažem se da je došlo vrijeme da razmislimo o promjenama. Mislim da bi članovi Izvršnog odbora Fife rado raspravljali o toj ideji. Prekršaji za crveni karton i dalje bi se trebali kažnjavati kao i dosad, no za neke bi prijestupe ovo moglo biti idealno rješenje - kaže George Courtney, bivši engleski sudac koji je dijelio pravdu na SP-ima 1986. i 1990. Njegov kolega Roger Milford nije oduševljen jer smatra da bi se suci u tom slučaju počeli ponašati kao diktatori.

Druga značajna ideja koja se tiče same igre vezana je uz razgovor sa sucem. Champagne se i u tom slučaju želi ugledati na ragbi i uvesti pravilo prema kojem samo kapetan momčadi smije razgovarati s arbitrom utakmice. Momčadi koje se toga ne bi držale kažnjavao bi indirektnim udarcem s deset metara.

Javna objava plaća

Bivši diplomat iz Pariza također želi ukinuti trostruku kaznu za igrača koji u šesnaestercu napravi prekršaj na suparniku u prilici za postizanje pogotka. Ona trenutno uključuje crveni karton, jedanaesterac i suspenziju na jednu ili više utakmica. Kada je riječ o samim izborima, Champagne želi da se predsjednički kandidati sučeljavaju uživo u televizijskim debatama i to u svakoj od šest nogometnih konfederacija. Ukoliko stigne na čelo Fife, obećava da će javno objaviti plaće svih njezinih glavnih dužnosnika.

Francuz je prije dvije godine sastavio dokument od 26 stranica naslovljen “Kakvu Fifu želimo u 21. stoljeću?” Želi li poglavlja tog elaborata sprovesti u djelo, ovaj navijač Saint-Étiennea koji sa svojom obitelji živi u Zürichu morat će dobiti povjerenje većine od 209 glasača kongresa Fife.ƒ

Preuzeto sa sportske.jutarnji.hr