------------------------------------
[an error occurred while processing this directive]
Napisao: Željko Cerić, Berlin
Predstavljamo: Croatia Berlin
Povijest Croatije Berlin

Sportsko Društvo Croatia Berlin je početkom 1989. godine i službeno upisana u sudski registar, nakon što je 14. siječnja 1989. godine na redovnoj godišnjoj skupštini u hrvatskom katoličkom centru, Stressemannstr.66 10963 Berlin - došlo do promjena imena. Do tada je ovaj klub nosio ime NK Hajduk 1973.

Burnu pretpovijest SD Croatie pokušati ćemo pojasniti u nešto kraćim crtama. S obzirom da su dva kluba aktivno i pravno bili preteča današnje SD Croatie, dužni smo iznijeti činjenično stanje.

SC Bratstvo - nogometni klub - osnovali su radnici/monteri zagrebačke Industromontaže 1971 godine. Osnivanje ovoga kluba i njegovo aktivno uključivanje iste godine u berlinski nogometni savez prati jedan presedan nezabilježen na ovim prostorima, a možda i u cijeloj Njemačkoj.

Po statutu tadašnjeg BFV-a, samo su dva stranca smjela igrati istovremeno u jednoj nogometnoj momčadi, a sada se odjednom pojavljuje jedna kompletna ekipa u službenim takmičenjima!?

Mijenja se statut i od tada u svim amaterskim klubovima smije nastupati neograničen broj stranaca. Sa ovim pionirskim korakom SC Bratstvo je omogućilo uključenje i ostalih stranih nogometnih ekipa, bez kojih berlinska sportska scena ne bi bila to što je; - Multietnička zajednica športom povezanih naroda, koji svojom kulturnom i etničkom razlikošću obogaćuju svekoliki imidž Berlina - glavnog grada države u kojoj živimo.

NK Hajduk svoje prve korake počinje 1973. pod imenom NK Croatia i pod pokroviteljstvom hrvatske katoličke misije u Stressemannstr.66. Prvo vrijeme igraju se turniri i prijateljske utakmice sve do osnivanja Jugo-lige 1975 godine. Da bi se uopće mogli takmičiti u novoosnovanoj ligi - NK Croatia mijenja ime u NK Hajduk, jer staro ime je previše asociralo na političku nepodobnost, a i na samo ime Hrvat.

NK Hajduk je vrlo uspješno nastupao u toj ligi sve do 1986. godine i nekoliko puta osvajao prvenstva i kupove. Ne vidjevši daljnu perspektivu kluba, uprava razmišlja kako se uključiti u berlinski nogometni savez, gdie bi športska motivacija došla više do izražaja.

U godini 1986. stupa se u pregovore sa SC Bratstvom, koji se već takmičio u nogometnoj "C" klasi, da bi 1987 došlo do fuzije ova dva kluba pod imenom - "Bratstvo-Hajduk e.V.".

Godinu dana kasnije skupština mijenja ime u NK Hajduk 1973 e.V.. Transformacija imena time još nije bila u potpunosti završena. Čekao se povoljni trenutak da se vrati matično ime - "Croatia" - koje bi okupilo sve ponajbolje igrače iz nekoliko hrvatskih nogometnih klubova, koji su se još uvijek takmičili u "Jugo-ligi".

Da je taj potez bio dalekovidan govori
i podatak, da je "Jugo-liga" nedugo
poslije toga doživjela raspad i da su
igrači iz NK Livna, NK Velebita i NK
Dinama, počeli dolaziti u SD Croatiu.

Vrlo važan segment u stvaranju jake
Croatie došao je iz SV Croatie,
momčadi koja je nastala 1987. godine
i koja je vrlo uspješno nastupala u
berlinskoj ligi slobodnog vremena.

Naime, ta je momčad jedina od svih hrvatskih klubova imala podmladak (A - Jugend), što je i te kako važno u nadogradnji svakoga kluba.

Najveći uspjesi

Gotovo kompletan pogon SV Croatie - sa upravom, igračima i juniorima, u proljeće 1989 pristupa SD Croatiji-Berlin e.V. i time je stvorena pretpostavka svim uspjesima koji su slijedili:

1990/91 Ulazak u B-ligu - kao treći na tablici
1991/92 Ulazak u A-ligu - kao drugi na tablici
1992/93 Ulazak u Zemaljsku ligu - kao prvak na ljestvici
1993/94 Ulazak u Saveznu-berlinsku ligu  kao prvak na ljestvici
1995/96 Ulazak u Oberligu - kao prvak na ljestvici

Jedan od velikih uspjeha SD Croatie-Berlin e.V. je sigurno i ulazak u finale Paul-Rusch-Pokala, u sezoni 1992/93, koji je izgubljen minimalnim rezultatom sa 2:1 od renomiranog protivnika - 1.FC Uniona Berlin.

Godine 1996. osvojen je pokal gradonačelnika Berlin-Steglitz.

Financijski i organizacijski problemi

Danas je situacija na žalost puno lošija, kako na športskom, tako i na financijskom planu. Smjena generacija, naročito što se tiće upravničkih kadrova, ostavila je duboke tragove i traume. Ostaje nada, da će berlinska Croatia u dogledno vrijeme pokušati vratiti bar dio sjaja iz zlatnih godina pred kraj dvadesetog stoljeća.

Croatia momentalno ima 6 ekipa i to: Prva momčad u Verbandsligi. Druga ekipa u berlinskoj nogometnoj "A" ligi. Treća momčad se takmiči u Bezirksligi za treće ekipe. Dvije ekipe seniora/veterana i to: Jedna 7-er Alt-liga i jedna seniorska ekipa. Croatia ima još i A-Jugend. Prije je Croatia imala još i "B" i "D" - Jugend, ali nažalost nedostatkom financija i nedovoljne brige oko podmlatka, ove su se dvije ekipe ugasile.

Ovo je ukratko povijest naše Croatije. U međuvremenu dosta toga se promjenilo. Croatia opet pomalo počinje polučivati zapažene sportske rezultate. U tradicionalnom malonogometnom turniru (Hallenturnier) i ove su godine (2003) ušli u finalni dio takmičenja, gdje su nesretno izgubili pri izvođenju sedmeraca. Potom, osvojen je po drugi puta - nakon 1996 - malonogometni turnir gradonačelnika Steglitza.

Druga ekipa je pak osvojila prvo mjesto, na također tradicionalnome dvoranskom turniru za ovu godinu, gdje su pokazali najljepši i najefikasniji nogomet. Veterani u zemaljskoj ligi nalaze se na prvome mjestu sa velikim izgledima ulaska u najvišu - Verbandsligu! Dakle, opet se polako vraća stara slava i nadamo se da će se takav pozitivan trend nastaviti. Sa novim trenerom Begom Čatićem polučena je i prva pobjeda u nastavku proljetnog dijela prvenstva - protiv BFC Preussena - trenutačno 3. na ljestvici i to na njihovom stadionu sa 3:1!

Croatia ispala u berlinsku Landes/zemaljsku ligu

Nažalost, prva momčad nije uspjela sačuvati Verbandsligaški status i kao četvrti od pozadi ispali su u berlinsku Landes/zemaljsku ligu. Druga momčad, koja se takmiči u "A" ligi osvojila je 4 mjesto.

Veterani su uspjeli ući u Verbandsligu, koja je ujedno i najviši rang za veterane. U toj verbandsligi, već od prije se nalaze i stariji veterani. Preostala je na žalost samo jedna juniorska momčad i to A-jugend.

Cjelokupni pogon SD Croatije se od ove sezone preselio na Friedrich-Ebert-Stadion - Bosestr. Tempelhof, gdje i odigrava svoje utakmice kao domaćin.
Croatia Berlin:

ADRESA:
S.D. Croatia Berlin e.V.
Birkenstr. 12, 10559 Berlin

TELEFON:
0175-1666980

SLUŽBENA WEB STRANICA:

www.croatia-berlin.de

WEB STRANICE OSTALIH HR KLUBOVA U NJEMAČKOJ:
Croatia Bonn
Croatia Singen
Croatia Freiburg
Croatia Gaggenau
Croatia Reutlingen
Croatia Ratingen
FC Posavina Frankfurt
KuSV Zrinski Waiblingen
NK Marsonia Frickenhausen
Cro Sokoli Aachen


MOMČAD CROATIA BERLIN:

VRATARI:
Almir Drnda
Toni Dragošević
Michael Kühn
Eric Meissner
OBRANA:
Marcus Methner
Stipo Vrdoljak
Slaven Čaljkušić-Ivanović
Petar Butković
Cemal Yildiz
VEZNI RED:
Ivan Zardin
Jakov Kolak
Ante Šapina
Krešo Šapina
Ante Brzović
Inan Akdemir
Tayfun Çumalioglu
Mahir Aras
Robert Smolinski
Chris Sterjovski
Mario Solić
Oliver Bijader
NAPADAČI:
Ramazan Alver
Ante Galešić
Robert Kovačić
Osman Mundžić

TRENER:

Bego Čatić
Grb Croatije Berlin
Novi dom Croatije Berlin - Friedrich-Ebert-Stadion - Bosestr. Tempelhof
Ante Galešić - napadač Croatije
COPYRIGHT ©  Nogometni-magazin.com  ALL RIGHTS RESERVED